Re:Capital Gains u/s 54


This query is : Resolved 

Avatar

Querist : Anonymous

Profile Image
Querist : Anonymous (Querist)
09 February 2010 If a Resident and Ordinarily Resident of India sold his residential house in India and purchased another residential house in USA , can he claim exemption u/sec 54? He has satisfied all the conditions of sec 54.

10 February 2010 yes, he can claim.

10 February 2010 The Mumbai Tribunal decided in the case of Mrs. Prema P Shah vs ITO 282 ITR (AT) 211 [2006] that property can be outside India to claim section 54. Outlined below are the facts of the case:-
Assessee an NRI, who sold her house purchased in 1983 for Rs 6 million in 1992. She bought another property in London on 150 years lease, and claimed exemption u/s 54 of the IT Act,1961. Tribunal allowed her claim.

10 February 2010 Agreed...

10 February 2010 Agreed...

15 February 2010 agree with experts


You need to be the querist or approved CAclub expert to take part in this query .
Click here to login now



Similar Resolved Queries


loading


Unanswered Queries



CCI Pro



Answer Query



Company
ARTICLESHIP 17 October 2026
Articled Assistant

RRPM & Associates LLP

Chennai

CA Inter

View Details
Company
19 October 2026
Accountant

Jari Saree Center

New Delhi

Others

View Details
Company
13 October 2026
Accountant

Zerdi & Co. Chartered Accountants

Pune

B.Com

View Details
Company
Featured ARTICLESHIP 28 October 2026
CA- Inter and Articles

N N V Satish & Co.,

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
08 October 2026
SALES TELECALLER

HIRE NOVA

Lucknow

Graduate (Any)

View Details
Company
16 October 2026
CA article trainee

Zerdi & Co. Chartered Accountants

Pune

CA Inter

View Details
Company
12 October 2026
AUDIT , ACCOUNTS AND TAXATION

KDSS

New Delhi

B.Com

View Details
Company
ARTICLESHIP 22 October 2026
Articleship intern

Srinath Manikanta

Hyderabad

CA Inter

View Details