Hra and rent free accommodation - taxability


This query is : Resolved 

(Querist)
18 January 2016 The company has provided rent free accommodation to one of the employees as he was transferred to another city. His salary structure includes HRA. The rent free accommodation will be taxable as perquisite. My question is can the employee claim HRA benefit as he is paying rent for the house occupied by his family in his home town?

18 January 2016 HRA can be allowed in respect of the residential accommodation occupied by the assessee for the purpose of his employment and he actually pays rent for the same. As per Section 10(13A) he is not entitled for the exemption.

18 January 2016 Employee can't claim 10(13A) benefit ,since the residential accommodation for which rent is being paid is not occupied by the employee.


You need to be the querist or approved CAclub expert to take part in this query .
Click here to login now



Similar Resolved Queries


loading


Unanswered Queries



CCI Pro



Answer Query



Company
23 October 2026
Sr. Accountant

SANKARAN & KRISHNAN

New Delhi

B.Com

View Details
Company
12 October 2026
Finance

I-Genext Consulting Private Limited

New Delhi

CA

View Details
Company
Featured 07 November 2026
Chartered Accountant

DPV & Associates

Chennai

CA

View Details
Company
ARTICLESHIP 23 October 2026
Articled Trainee

J Y & CO

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
21 October 2026
CA INTER/ BCOM WITH EXPERIENCE

CA S KUMAR GUPTA & CO

Amritsar

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 20 October 2026
CA ARTICLE

AMKN & CO

Noida

CA Inter

View Details
Company
Featured 29 October 2026
Accounts Executive

Synergy Keystone

Chennai

B.Com

View Details
Company
12 October 2026
AUDIT , ACCOUNTS AND TAXATION

KDSS

New Delhi

B.Com

View Details