is Form 66 compulsory???


This query is : Resolved 

03 December 2010 Is filing of Form 66 compulsory for Companies????

03 December 2010 Only if paid up capital is more than Rs. 10 lakhs and less than Rs. 5 crore.

03 December 2010 Compliance Certificate is required to be obtained from PCS:

* if your share capital is between 10 lakhs & 2 crores;
* if your share capital is between 2 crores & 5 crores and you have not appointed whole time company secretary


Ajay Mishra (Expert)
04 December 2010 APPOINTMENT OF COMPANY SECRETARY
(Section 383A & Companies (Appointment and Qualifications of Secretary) Rules, 1988)

1 Every company having paid-up share capital of not less than Rs. 5 Crores shall have whole time secretary [Rule 2(1)].

2 Where the paid up share capital is increased to Rs. 5 Crores or more, the Company shall appoint whole time secretary within a period of 1 year from the date of such increase [Proviso to Rule 2(4)].

3 A company having a paid up share capital of less than Rs. 2 Crores may appoint any individual, possessing qualification specified in Rule 2(4), as its whole time secretary to perform duties of secretary, and any other ministerial or administrative duties [Rule 2(3)].

4 A company having a paid up share capital of Rs. 2 Crores or more but less than Rs. 5 Crores may appoint any individual who is member of ICSI, as a whole time secretary [Rule 2(3A)].

5 A company having paid up capital of Rs. 10 lakhs or more but less than Rs. 5 Crores shall obtain Compliance Certificate from PCS provided if such company has appointed Whole Time Secretary who is member of ICSI then compliance certificate is not required to be obtained.

6 Where the BOD comprises only two directors, neither of them shall be secretary of the Company.

Summarized

Paid up Capital Appointment of CS Any Individual / Member of ICSI Compliance Certificate
Rs. 5 Crores or more Compulsory Only Member of ICSI N.A.

Rs. 10 Lakhs or more to Rs. 2 Crores Voluntarily Either of Above Not required if CS is member of ICSI

Rs. 2 Crores or more to Rs. 5 Crores Voluntarily Member of ICSI Not required if appointment is made



CS Ajay Mishra

07 December 2010 Agree with Ajayji.
Compliance Certificate from PCS is required only in case of companies having a paid up capital of more than 10 lacs but less than 5 crores and not having a Whole Time Company Secretary.


You need to be the querist or approved CAclub expert to take part in this query .
Click here to login now



Similar Resolved Queries


loading


Unanswered Queries



CCI Pro



Answer Query



Company
12 October 2026
Chartered Accountant - Internal Audit

HKC | Chartered Accountants & Business Advisors

Ludhiana

CA

View Details
Company
15 October 2026
Senior Accountant

Continental Belting Pvt Ltd

Mumbai

B.Com

View Details
Company
21 October 2026
CA INTER/ BCOM WITH EXPERIENCE

CA S KUMAR GUPTA & CO

Amritsar

CA Inter

View Details
Company
24 October 2026
CA Industrial Trainee

Fytomax Nutrition Private Limited

Aurangabad

CA Inter

View Details
Company
19 October 2026
Accountant

Jari Saree Center

New Delhi

Others

View Details
Company
ARTICLESHIP 20 October 2026
CA ARTICLE

AMKN & CO

Noida

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 17 October 2026
Articled Assistant

RRPM & Associates LLP

Chennai

CA Inter

View Details
Company
30 October 2026
Asst Manager Accounts

Goodwin Pumps India Pvt Ltd

Chengalpattu

CA Inter

View Details