Deduction u/s 80 C


This query is : Resolved 

03 February 2008 Can a person claim 80 C deduction for the fees paid to ICAI to register himself or his son?

As the act says fees paid to any university, college, school or any other educational institutions is eligible for deduction.

In addition, ICAI is Institution of Chartered Accountant of India and it is very well authorized/approved.

03 February 2008 There is confusion in understanding the act on the aforesaid section, As the act is silent on the section and any computer fees paid will also eligible for the same.

03 February 2008

03 February 2008 Please note the words tuition fees.

04 February 2008 TUITION FEES!!!!!!!!!!!!
NOT FEES
So Not eligible

sivasankar (Expert)
04 February 2008 Hi,
ICAI is not a college nor university nor educational institution.Hence 80-C will not be applicable to ICAI fee paid to son.
At any case fees paid to the assessee himself cannot be subject to 80-C deduction

05 February 2008 And tell me one more thing that, if CA is an institution and fees is paid for the full time education, as fees can not be refunded nor withdraw till the completion of the term or session.
Below Conditions are fullfilled:

1- Fess Paid for the childrens
2- For Education
3- To Approved Institution
4- For Full Time Education
5- Fees of Rs 8000 Paid to the institute for registring in PCC, include Rs. 4000 tution fee
Please Solve my Problem

05 February 2008 And tell me one more thing that, if CA is an institution and fees is paid for the full time education, as fees can not be refunded nor withdraw till the completion of the term or session.
Below Conditions are fullfilled:

1- Fess Paid for the childrens
2- For Education
3- To Approved Institution
4- For Full Time Education
5- Fees of Rs 8000 Paid to the institute for registring in PCC, include Rs. 4000 tution fee
Please Solve my Problem

17 February 2008 Dear Friend,Section 80-C allows deduction regarding tution fees & not the registration fees.

jegannath G (Expert)
05 March 2008 tution fees paid for the regular (whole time) courses only

17 March 2008 It is mentioned in the CA prospectus, RS 4000 as tution fees out of Rs 8000 as Registration Fees. And CA is education Institute according to section 80-C, AS it is mentioned any college, school, universty, or any other education institute providing full time education.


You need to be the querist or approved CAclub expert to take part in this query .
Click here to login now



Similar Resolved Queries


loading


Unanswered Queries



CCI Pro



Answer Query



Company
12 October 2026
AUDIT , ACCOUNTS AND TAXATION

KDSS

New Delhi

B.Com

View Details
Company
Featured 29 October 2026
Accounts Executive

Synergy Keystone

Chennai

B.Com

View Details
Company
30 October 2026
Asst Manager Accounts

Goodwin Pumps India Pvt Ltd

Chengalpattu

CA Inter

View Details
Company
14 October 2026
Accountant

Rize.farm

Bengaluru

B.Com

View Details
Company
ARTICLESHIP 17 October 2026
Articled Assistant

RRPM & Associates LLP

Chennai

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 23 October 2026
Articled Trainee

J Y & CO

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
Featured ARTICLESHIP 28 October 2026
CA- Inter and Articles

N N V Satish & Co.,

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 29 October 2026
Article Assistant (CA Inter / CMA Inter) - Thrissur

Varma Raja & Associates

Thrissur

CA Inter

View Details