80 IA Deduction


This query is : Resolved 

(Querist)
23 December 2008 Whether a company entitled for deduction u/s 80IA can claim the same if it shows the rent income from leased property under House Property Income and not under Profits & Gains from Business and Profession??

CA Mani (Expert)
24 December 2008 Hi,

Sec.80IA reads as follows:

80IA(4) This section applies to

(i) any enterprise carrying on the business 7[of (i) developing or (ii) operating and maintaining or (iii) developing, operating and maintaining] any infrastructure facility which fulfils all the following conditions.

So. focus is on developing activities and not lease activities.

hence, no ded for lease rental income.

Ded is only for PG from developing activities.

Hope, it's clear.


You need to be the querist or approved CAclub expert to take part in this query .
Click here to login now



Similar Resolved Queries


loading


Unanswered Queries



CCI Pro



Answer Query



Company
ARTICLESHIP 23 October 2026
CA Articleship / Article Assistant

M N Rao & Associates LLP

Vijayawada

CA Inter

View Details
Company
14 October 2026
Accountant

Rize.farm

Bengaluru

B.Com

View Details
Company
10 October 2026
Accounts Associate Level 1

Abic and Mani Chartered Accountants

Kottayam

B.Com

View Details
Company
23 October 2026
Sr. Accountant

SANKARAN & KRISHNAN

New Delhi

B.Com

View Details
Company
ARTICLESHIP 07 October 2026
Article Assistant

Malhotra Rajesh & Associates

New Delhi

B.Com

View Details
Company
ARTICLESHIP 25 October 2026
Article Intern (CA Articleship)

Arpan Bohra & Co

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
08 October 2026
Accounts and Tax Associate

POOJA R TELI & CO

Pune

CA Inter

View Details
Company
Featured ARTICLESHIP 06 October 2026
Semi Qualified

AJAY SINGH AND CO LLP

Thane

CA Final

View Details