Section 78 Securities Premium Account Utilization


This query is : Resolved 

05 March 2011 Dear Experts,

A Private Comapny had Securities Premium Account in its Balance Sheet. The Companay has issued fully paid Bonus Shares. In order to facilitate the Bonus Issue, it had to incur an expenditure to increase the authorised capital. It had also written off these expenses (ROC Expenses to increase authorised capital) to securities premium. Is it correct? Quick replies would be appreciated.

Thanking you in advance

05 March 2011 As far it is not appropriate to write off that expanses from securities premium Account coz, once we received securities premium account it can only be adjusted against specified expanses as mentioned .


05 March 2011 Prima facie,the company can do so by virtue of section 78(2)(c) of the Companies Act,1956.


You need to be the querist or approved CAclub expert to take part in this query .
Click here to login now



Similar Resolved Queries


loading


Unanswered Queries



CCI Pro



Answer Query



Company
Featured 29 October 2026
Accounts Executive

Synergy Keystone

Chennai

B.Com

View Details
Company
Featured 07 November 2026
Paid Assisstant

DPV & Associates

Chennai

CA Inter

View Details
Company
Featured ARTICLESHIP 31 October 2026
CA Articleship

apricus india

Navi Mumbai

CA Inter

View Details
Company
02 November 2026
Audit Executive

SRJP & Co LLP

Kochi

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 17 October 2026
Articled Assistant

RRPM & Associates LLP

Chennai

CA Inter

View Details
Company
Featured 27 October 2026
semi-qualified CA

Saini Pati Shah & Co LLP, Chartered Accountants

Mumbai

CA Final

View Details
Company
14 October 2026
GST & TDS ASSISTANT

AGGARWAL SANJAY & ASSOCIATES

New Delhi

B.Com

View Details
Company
12 October 2026
AUDIT , ACCOUNTS AND TAXATION

KDSS

New Delhi

B.Com

View Details