Deduction of imperest


This query is : Resolved 

(Querist)
30 April 2012 If amount is given in cash to any person on his imperest a/c exceeding RS20000, Will this be allowable as deduction under head PGBP..??

01 May 2012 as per my opinion,amt given on imprest a/c is nth but advance to an employee to carry out certain expenses be it cash or cheque.
Further if the employee expends this amount for any expenditure,exceeding 20k, he should consider not using cash for this amount.
Hence as far as cash given to an employee on imprest would be treated as an advance and would no where be reflected in P&l a/c,henceforth no question of allowability.

the question of allowability arises only on the expenditure done by the employee.

aman (Querist)
01 May 2012 dont u think this confines the scope of sec43a(3). i dnt think this fulfill the purpose of this section.

01 May 2012 let any other expert answer this in this case!
as per me,it goes that way !

24 May 2012 1. Imprest is an advance. It is NOT an expense so it cannot be disallowed u/s 40A(3).

2. However, when expenses are incurred out of such imprest, such expenses shall be disallowed.

So Section 40A(3) will not get attracted at the time of advance but at the time of booking expense against the advance.


You need to be the querist or approved CAclub expert to take part in this query .
Click here to login now



Similar Resolved Queries


loading


Unanswered Queries



CCI Pro



Answer Query



Company
12 October 2026
AUDIT , ACCOUNTS AND TAXATION

KDSS

New Delhi

B.Com

View Details
Company
14 October 2026
Accountant

Rize.farm

Bengaluru

B.Com

View Details
Company
ARTICLESHIP 29 October 2026
Article Assistant (CA Inter / CMA Inter) - Thrissur

Varma Raja & Associates

Thrissur

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 23 October 2026
Articled Trainee

J Y & CO

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 20 October 2026
CA ARTICLE

AMKN & CO

Noida

CA Inter

View Details
Company
19 October 2026
Accountant

Jari Saree Center

New Delhi

Others

View Details
Company
14 October 2026
GST & TDS ASSISTANT

AGGARWAL SANJAY & ASSOCIATES

New Delhi

B.Com

View Details
Company
28 October 2026
Assistant Director/ Associate Director-Finance & Accounting

Krea University

Chennai

CA

View Details