TDS on Payment to Health Care staff ( Nurse) u/s 194J


This query is : Resolved 

Quick Summary
This discussion centres on whether a healthcare platform, acting as an intermediary between patients and nurses, needs to deduct Tax Deducted at Source (TDS) under Section 194J on payments to nursing staff. The platform clarifies that nurses are not employees but independent contractors. It explores alternatives to the 10% TDS under 194J, questioning eligibility for Advance Ruling (AAR) and considering Section 194O for e-commerce operators, which has a lower TDS rate and a higher threshold for applicability. The consensus leans towards Section 194O being more relevant if the platform qualifies as an e-commerce operator, potentially exempting them from 194J if certain conditions are met.

28 April 2022 One of my clients is operating online Health care Service, where we Acts as platform between patients and Nurses.
Structure of Operations:
Patient Books a Service through our Application, to which Nurse in Nearby Area Accept request and Render them Service visiting Patient's Home.

Here Nursing Staff are not our Employees, they just Accept offer from Patient if they are interested to Perform service.
Qualification of Nursing Staff : 10th pass/ fail to MSC Nursing.

Considering Above facts, Should we Make TDS u/s 194J ( Medical Professionals).

Please Provide me Alternatives Available for not make TDS @10%.

Can i go for AAR, i am i Eligible for that ? ours is a Startup company not started operations widely yet.


28 April 2022 This will fall under e commerce operator.

E-Commerce operators should deduct TDS @1% at the time of credit of the amount of sale of goods, services, or both to the account of an e-commerce participant or at the time of making payment to an e-Commerce participant by any other mode, whichever is earlier.

13 May 2022 Thank soo much for your Valuable Response sir, it's Definitely useful for us . But, Provision says to Make TDS when Value of Goods/Services supplied exceeds 5Lakh in a Financial Year in case of Individual/ HUF. but in our company payment to Nurse in FY will not amount to 5,00,000.
can i Deduct TDS u/s 194o @ 1% ?

13 May 2022 No TDS applicable in such a case.

13 May 2022 So you mean No TDS under section 195O, but TDS applicable u/s 194J ?
What if we make TDS u/s 194O even Limit not exceeds 5Lakh ?

14 May 2022 194J not applicable as you are E commerce operator.
Not a problem.

14 May 2022 Ok sir , Thank you so much


You need to be the querist or approved CAclub expert to take part in this query .
Click here to login now



Similar Resolved Queries


loading


Unanswered Queries



CCI Pro



Answer Query



Company
Featured 29 October 2026
Accounts Executive

Synergy Keystone

Chennai

B.Com

View Details
Company
ARTICLESHIP 25 October 2026
Article Intern (CA Articleship)

Arpan Bohra & Co

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 17 October 2026
Articled Assistant

RRPM & Associates LLP

Chennai

CA Inter

View Details
Company
19 October 2026
Accountants/Articles (Freshers/Experienced)

ADY & CO.

New Delhi

Graduate (Any)

View Details
Company
14 October 2026
Accountant

Rize.farm

Bengaluru

B.Com

View Details
Company
14 October 2026
Asst. Manager/Dy Manager (Costing)

manufacturing

Pune

CMA

View Details
Company
19 October 2026
Accountant

Jari Saree Center

New Delhi

Others

View Details
Company
24 October 2026
CA Industrial Trainee

Fytomax Nutrition Private Limited

Aurangabad

CA Inter

View Details