Real life Case Study


This query is : Resolved 

(Querist)
26 June 2009 Dear Sir / Madam,
Pl analyse the following interesting real case study and revert back with your precious opinion as soon as possible.

A co absorb "C division" of B co on Oct,08. Uptill Oct,08 B co deduct and paid TDS on Salary for all the employees of C division and from Nov,08 to March,09 A co does Deduction and payment of tds on salary.
Now the issue is B co has short deducted and short paid the tds on salary for employees of C division and that shortfall now need to be paid by A co but there is a change in the tds provisions with effect from 1st April,2009 vis notificaiton no 858(E) dated 25th March,09.

Questions are:
1.What A co is legally bound to do?
2.Whether shortfall of tds on salary can be paid by A co in June,09 as they aquired whole C division of B co,If not, when and how can the payment is made?
3.If so, what is way to make such payment and which legal provision will rule that ?
4.Does there is any Interest which need to be paid by A co?
5.Your comments and suggestions to this case which is really happend with the co?

26 June 2009 Hie, Udit

very interesting case to discuss with you. right

01. As u hv mentioned in ur para that A co. has purchased the the entire divison of B co. and the erstwhile co. has made short deduction of TDS the impact of which is who is going to pay the amount of TDS alongwith intt.

So it is well settled law that the person who has liability to pay will be held responsible to pay its debts Except: -
a) In case of Demerger
b) Amalgamation
c) COnversion of firm into co.
d) conversion of prop. into co.
e) sucession of business i.e. in case of death, inhertince business etc.

In all the above mentioned cases the successor will be held responsible for the act done but in your case it wont get attracted.

02. A co. is not bound to pay the amount of liability of B co.

03.In case of late payment or short deduction sec. 40(a)(ia) get attracted which clearly stated that in case of exp. incurred before March will have to be deposited by the assessee on or before 31st of March of the previous year and in case of march liability on or before return filling otherwise the entire of exp. will be disallowed and will be allowed in the year in which tds will be credited into the govt custody.

04. S far as interest part is concerned A co. will not be liable to pay any amount to the govt.


You need to be the querist or approved CAclub expert to take part in this query .
Click here to login now



Similar Resolved Queries


loading


Unanswered Queries



CCI Pro



Answer Query



Company
16 October 2026
CA article trainee

Zerdi & Co. Chartered Accountants

Pune

CA Inter

View Details
Company
08 October 2026
SALES TELECALLER

HIRE NOVA

Lucknow

Graduate (Any)

View Details
Company
ARTICLESHIP 29 October 2026
Article Assistant (CA Inter / CMA Inter) - Thrissur

Varma Raja & Associates

Thrissur

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 28 October 2026
Article assistants

Shyam S Gupta and Company

New Delhi

CA Inter

View Details
Company
12 October 2026
Chartered Accountant - Internal Audit

HKC | Chartered Accountants & Business Advisors

Ludhiana

CA

View Details
Company
14 October 2026
Accountant

Rize.farm

Bengaluru

B.Com

View Details
Company
14 October 2026
Asst. Manager/Dy Manager (Costing)

manufacturing

Pune

CMA

View Details
Company
ARTICLESHIP 25 October 2026
Article Intern (CA Articleship)

Arpan Bohra & Co

Hyderabad

CA Inter

View Details