Deduction u/s 80c


This query is : Resolved 

09 April 2016 Sir, my client has three LIC policy. 1st for his own, 2 nd is for his wife, and 3 rd is for his married daughter. The policy taken by him for daughter before marriage. After marriage of his daughter can he claim deduction u/s 80c?
Is there any will arise from IT dept i.e his daughter is married and suppose premium is paid by his husband then?

Premium paid by cash not cheque.

09 April 2016 he cant claim premium of daughter's policy

10 April 2016 Premium of LIC policy can be paid in cash for getting benefit U/s 80C.
.
U/s 80C, an assessee can claim deduction in respect of premium paid for the policy on life of his/her child. There is no specification like married or unmarried daughter. A daughter is always a child of her parents irrespective of her marital status. Pl. refer Section 80C(4).
.
Daughter's husband can claim deduction if he pays the premium.
.
In respect of the any premium amount, only one person can claim the deduction.


You need to be the querist or approved CAclub expert to take part in this query .
Click here to login now



Similar Resolved Queries


loading


Unanswered Queries



CCI Pro



Answer Query



Company
ARTICLESHIP 23 October 2026
Articled Trainee

J Y & CO

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
19 October 2026
Accountant

Jari Saree Center

New Delhi

Others

View Details
Company
12 October 2026
AUDIT , ACCOUNTS AND TAXATION

KDSS

New Delhi

B.Com

View Details
Company
Featured ARTICLESHIP 31 October 2026
CA Articleship

apricus india

Navi Mumbai

CA Inter

View Details
Company
19 October 2026
Accountants/Articles (Freshers/Experienced)

ADY & CO.

New Delhi

Graduate (Any)

View Details
Company
23 October 2026
Sr. Accountant

SANKARAN & KRISHNAN

New Delhi

B.Com

View Details
Company
Featured 27 October 2026
semi-qualified CA

Saini Pati Shah & Co LLP, Chartered Accountants

Mumbai

CA Final

View Details
Company
Featured 07 November 2026
Paid Assisstant

DPV & Associates

Chennai

CA Inter

View Details