AMIT KUMAR AGARWAL
08 December 2009 at 20:57

Cenvat Credit on TMT Roads

Whether we have claimed CENVAT CREDIT on TMT ROADS as capital goods or not? if possible refer me case law. please



Anonymous
08 December 2009 at 19:21

Excise & TCS urgent......

After the amendment brought by finance act 2008 in the definition of goods the sale of scrap arising in manufacture of floor coverings will be liable to excise duty or not?
Moreover do we need to collect tax at source on sale of such scrap?
Note: The scrap generated is the side cuttings of the material roll which arises when the pvc sheet enter into the machine!


Avinash Vasant Bhavsar


Dear Sir,

I am working with the CPS Color India Pvt Ltd., Somnath, DAMAN - 396 210 our company is manufacturing unit with ch heading 8479. We have both registration (Manufacturing and Repair & Maintanence) can we use Service Tax Credit used in home cunsumption duty.

Please clear this issue


Piyush Jain
07 December 2009 at 18:32

VALUATION UNDER SEC.4A OF EXCISE ACT

Dear Professional Colleagues, I have one client who is into manufacturing of the product which is under Valuation norms of Sec. 4A of Excise Act, i.e. MRP Valaution. Query: As per valuation norms duty is paid on the amount which is calculated at MRP Rate less Abatement. Now if the sale rate to customer is higher than the value on which excise duty is paid. Is any legal issue is there? As per Sec.4 of Excise Act, duty is to be paid on sale rate. As Sec.4A has overriding provisions and value arrived after reducing Abatement from MRP is less than sales rate and henecforth duty is paid less. Regards, Piyush Jain


zamir
07 December 2009 at 16:17

Audit

Dear Expert
Can anybody provide me audit programe for excise records of a factory?


MUKESH CHHAJED

My client is a registered dealer in excisable commodities and is importing goods into India. Customs duty is being paid which includes CENVAT portion as well. The benefit of CENVAT is passed on to the customers.
Goods are imported at Mumbai port (Bill of entry contains, Delhi godown address) and goods are transported therefrom. The dealer is having customer base located throughout India. Can the dealer directly transport goods from Mumbai to customer at Jaipur, without physical movement of the goods into Delhi godown and still pass on the CENVAT benefits to the customer



Anonymous
07 December 2009 at 14:38

cenvat credit

Whether Iron plates used for machinery repair purpose as captive consumption. What percentage of input credit will avail . whether we can take 50% credit input (or) full input. please help me with provision of central excise rules. How can we shown captive consumption details in ER-1 returns


Shambhu Agarwal
06 December 2009 at 12:53

Captive consumption

we are the producer of TMT bar (Excisable Goods) and we capitively consumed the TMT bar for our another unit (for Civil construction) in the same factory/premises resulting in excise duty liability.whether we are liable to able the Cenvat credit of such captive consumption? (Treatment in a/c -: we pass the sale and purchase entry for the same?)
plz give me reply with proper justification instead of yes or no.



Anonymous
05 December 2009 at 17:32

jobwork

Dear Sir,

We are having a unit in Gujarat, we produce an excisable product which passes through 4 process before it is converted into final product.
Currently all the processes are carried out in Gujarat plant.

Now we are planning following:

We are having customer base in Maharashtra, so we are planning to partially process the product at our Gujarat plant (process 1 and 2 only), then, the said semi finished product will be transferred to one of our group company (not branch) in Maharashtra for job work, where the balance two process (process 2 and 3) will be carried on..

Ultimately the final product will be produced at our group company's plant and the same will be delivered to the customer from that factory (i.e. our group company's plant) only.
Note: our group company is not an excisable unit.

Further we will also continue to manufacture the product at our Gujarat plant for supply in Gujarat and other state.


Shambhu Agarwal
05 December 2009 at 15:08

Captive Consumption

we are the producer of TMT bar (Excisable Goods) and we capitively consumed the TMT bar for our another unit in the same factory/premises resulting in excise duty liability.whether we are liable to able the Cenvat credit of such captive consumption? (Treatment in a/c -: we pass the sale and purchase entry for the same?)
plz give me reply with proper justification instead of yes or no.






CCI Pro



Answer Query

Company
24 October 2026
CA Industrial Trainee

Fytomax Nutrition Private Limited

Aurangabad

CA Inter

View Details
Company
Featured ARTICLESHIP 28 October 2026
CA- Inter and Articles

N N V Satish & Co.,

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 17 October 2026
Articled Assistant

RRPM & Associates LLP

Chennai

CA Inter

View Details
Company
06 October 2026
Assistant Manager - Audit and Compliance

Ravi K Jain & Co

Noida

Others

View Details
Company
21 October 2026
CA INTER/ BCOM WITH EXPERIENCE

CA S KUMAR GUPTA & CO

Amritsar

CA Inter

View Details
Company
10 October 2026
Accounts Associate Level 1

Abic and Mani Chartered Accountants

Kottayam

B.Com

View Details
Company
08 October 2026
SALES TELECALLER

HIRE NOVA

Lucknow

Graduate (Any)

View Details
Company
12 October 2026
Chartered Accountant - Internal Audit

HKC | Chartered Accountants & Business Advisors

Ludhiana

CA

View Details