Purchase reurns of excise paid goods


This query is : Resolved 

10 March 2012 Dear Experts

Our company purchased 2600 Kgs of Copper from Mumbai thrrough Excise Invoice. Out of this some qty i.e. 60 kg's of material rejected. Now we want to reurn the rejected materials to the supplier. Please suggest the procedure ?

1. Shall we raise the excise invoice for 60 kgs rejected material for purchase return ?

Can anyone explain me the procedure of return partial goods ?

Thanks in advance.

Regards
Jayaprakash

11 March 2012 As per Rule 3 (5) of CENVAT credit rules, if you have taken credit in respect of above goods then you have to pay the amount as equal to cenvat credit taken and removal shall be made under an invoice. In other words, this purchase return shall be taken as sale of goods and accordingly excise duty as equal to cenvat credit taken to be paid.

In any other case you can return above goods under a letter or challan.


You need to be the querist or approved CAclub expert to take part in this query .
Click here to login now



Similar Resolved Queries


loading


Unanswered Queries



CCI Pro



Answer Query



Company
02 November 2026
Audit Executive

SRJP & Co LLP

Kochi

CA Inter

View Details
Company
08 October 2026
Accounts and Tax Associate

POOJA R TELI & CO

Pune

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 29 October 2026
Article Assistant (CA Inter / CMA Inter) - Thrissur

Varma Raja & Associates

Thrissur

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 25 October 2026
Article Intern (CA Articleship)

Arpan Bohra & Co

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
12 October 2026
AUDIT , ACCOUNTS AND TAXATION

KDSS

New Delhi

B.Com

View Details
Company
31 October 2026
Accountants

sankaran and krishnan

New Delhi

B.Com

View Details
Company
15 October 2026
Senior Accountant

Continental Belting Pvt Ltd

Mumbai

B.Com

View Details
Company
08 October 2026
Account Executive

Elite Taxation

New Delhi

CA Foundation

View Details