Leave Travel Allowance


This query is : Resolved 

(Querist)
16 December 2008 Hello Expert,
Th organisation pays Rs 650/month as Leave travel allowance to the employee and is included for calculation of tax for salary income.
What is the maximum LTA exemption to be availed by the employee from income tax?
Can the employer allow the exemption and reduce from TDS.
Will it be included in Form 16 issued by employer in this case?
Thanks

16 December 2008 LTC (Sec. 10(5) - There is no limit on the exemption amount. Exemption amount is the actual expenditure incurred by the assessee and exemption cannot exceed the LTC amount (650x12=7800 in your case).

Second only 2 journeys in block of 4 years are exempt.

16 December 2008 Yes, it will be included in the Form 16 in both case whether taxable or exempt.

16 December 2008 If the amount is exempt in your case then employer can adjust TDS accordingly.


You need to be the querist or approved CAclub expert to take part in this query .
Click here to login now



Similar Resolved Queries


loading


Unanswered Queries



CCI Pro



Answer Query



Company
Featured 07 November 2026
Paid Assisstant

DPV & Associates

Chennai

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 17 October 2026
Articled Assistant

RRPM & Associates LLP

Chennai

CA Inter

View Details
Company
13 October 2026
Accountant

Zerdi & Co. Chartered Accountants

Pune

B.Com

View Details
Company
ARTICLESHIP 22 October 2026
Articleship intern

Srinath Manikanta

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
31 October 2026
Accountants

sankaran and krishnan

New Delhi

B.Com

View Details
Company
14 October 2026
GST & TDS ASSISTANT

AGGARWAL SANJAY & ASSOCIATES

New Delhi

B.Com

View Details
Company
Featured 07 November 2026
Chartered Accountant

DPV & Associates

Chennai

CA

View Details
Company
12 October 2026
Chartered Accountant - Internal Audit

HKC | Chartered Accountants & Business Advisors

Ludhiana

CA

View Details