Gift of Property


This query is : Open 

(Querist)
08 December 2009 Mr.A has a residential flat in mumbai.He wants to gift it "jointly" to his niece(brother's daughter) and niece's daughter(grandniece).What will be the tax liability to the niece and/or grand niece?cud u also help me with the stamp duty implication w.r.to concessional stamp duty to lineal descendant?

08 December 2009 Stamped value of the property will be fully taxable in the hands of your niece and niece's daughter. Because in the word "relative" niece and niece's daughter is not included.

The above provisions are applicable w.e.f. 01 10 2009 Section 56(2)(vii)(b).

However; you can make a will in their favour to avoid such tax. This is advisable if the valuation of the property is high.

If the grand niece is not married; you can gift these properties at the time of her marriage to avoid tax.

Ca Rakhecha
Surat

tejashree (Querist)
09 December 2009 but...in relative..we have brother of father.so gift to niece shud be tax free?


You need to be the querist or approved CAclub expert to take part in this query .
Click here to login now



Similar Resolved Queries


loading


Unanswered Queries



CCI Pro



Answer Query



Company
10 October 2026
Accounts Associate Level 1

Abic and Mani Chartered Accountants

Kottayam

B.Com

View Details
Company
ARTICLESHIP 20 October 2026
CA ARTICLE

AMKN & CO

Noida

CA Inter

View Details
Company
23 October 2026
Sr. Accountant

SANKARAN & KRISHNAN

New Delhi

B.Com

View Details
Company
07 October 2026
Senior Account Manager

Amplio Invest

Mumbai

M.Com

View Details
Company
19 October 2026
Accountants/Articles (Freshers/Experienced)

ADY & CO.

New Delhi

Graduate (Any)

View Details
Company
ARTICLESHIP 08 October 2026
ARTICLE TRAINEE

S.B.G. & CO. CHARTERED ACCOUNTANTS

New Delhi

CA Inter

View Details
Company
08 October 2026
Account Executive

Elite Taxation

New Delhi

CA Foundation

View Details
Company
14 October 2026
Accountant

Rize.farm

Bengaluru

B.Com

View Details