Direct taxes


This query is : Resolved 

28 March 2009 Amendments to provisions relating to disallowance of interest, commission, rent etc payable to a resident for non-deduction of tax at source or non-payment of tax deducted(40(a)(ia))
Whether it is disallowed if it is not deducted in the previous year, if it is deducted and paid in the next year regarding previous year whether it would be allowed?

28 March 2009 In the assessment year 2009-10 w.e.f. AY 2005-06 following provision has been inserted fro section 40(a)(i) and 40(a)(ia)

If
• TDS was not deducted, or
• TDS deducted in the month of April to Feb but not paid till the end of previous year, or
• TDS deducted in the month of March but not paid till due date of filing of return
then
Allowance for the expenditure shall not be allowed in the current year but it will be allowed when assessee pays the tax to the credit of Govt.


You need to be the querist or approved CAclub expert to take part in this query .
Click here to login now



Similar Resolved Queries


loading


Unanswered Queries



CCI Pro



Answer Query



Company
ARTICLESHIP 07 October 2026
Article Assistant

Malhotra Rajesh & Associates

New Delhi

B.Com

View Details
Company
08 October 2026
Account Executive

Elite Taxation

New Delhi

CA Foundation

View Details
Company
31 October 2026
Accountants

sankaran and krishnan

New Delhi

B.Com

View Details
Company
13 October 2026
Accountant

Zerdi & Co. Chartered Accountants

Pune

B.Com

View Details
Company
05 October 2026
Senior Accountant

Vision IT Peripherals Pvt Ltd

Mumbai

B.Com

View Details
Company
ARTICLESHIP 17 October 2026
Articled Assistant

RRPM & Associates LLP

Chennai

CA Inter

View Details
Company
14 October 2026
GST & TDS ASSISTANT

AGGARWAL SANJAY & ASSOCIATES

New Delhi

B.Com

View Details
Company
Featured ARTICLESHIP 06 October 2026
Semi Qualified

AJAY SINGH AND CO LLP

Thane

CA Final

View Details