Deemed Dividend


This query is : Resolved 

(Querist)
24 December 2008 * Mr. A is holding 25% shares in XYZ Pvt. Ltd.

* The company has Rs. 20 lacs in its Reserve and Surplus on 31.03.2008 which includes Share Premium of Rs. 5 Lacs.

* Mr. A is also partner in M/S ABC & Co. and his share in the firm is 60%.

* The said XYZ company gave a loan of Rs. 18 lacs to ABC & Co. out of which the firm paid Rs. 16 lacs to Mr. A.

(a) Will the provision of section 2(22) (e) of the Income Tax Act be applicable for this transaction?

If yes, what will be the amount of deemed dividend in the hands of Mr. A?

In another situation XYZ Ltd. has repaid of Rs. 18 lacs against loan taken by it from ABC & Co. and ABC & Co. in turn gave loan to MR. A by debiting his capital account.

Whether the department is right in arguing that XYZ Ltd. Co has given Loan to Mr. A via conduit and hence the provisions of sec. 2(22)(e) are applicable and Mr. A is liable to tax for amount received to be considered as deemed dividend ?


Whether TDS provisions are applicable for deemed dividend.?

24 December 2008 a) Provisions of section 2(22)(e) attracts.
Deemed dividend is to the extent of
accumulated profits ie.Rs.15 lakhs.


Mr.A has to prove that the monetary
transactions between the company and
the firm is not to circumvent the
provisions of section 2(22)(e) otherwise
the view of the department will sustain.

TDS Provisions are applicable. Shall
forward case laws later.

24 December 2008 The amount of advance can be treated as deemed dividend u/s 2(22)(e) of the Income Tax Act if the company is having accumulated profits available for distribution of dividends to the tune of advances. In that case the amount will be taxable in the hands of director/shareholder u/s 56 of the Income Tax Act. Also, the company will have to deduct Tax at Source u/s 194. Further, dividend distribution tax u/s 115O is not payable in such a case

24 December 2008 ADVANCES GIVEN BY CO.TO FIRM SHALL NOT BE QUALIFIED AS DEEMED DIVIDEND
IF YOU CAN GET HOLD OF A SC JUDGEMENT OF JHAMU SUGANDH IN CASE OF DEEMED DIVIDEND PLS SEE THE SAME IT IS VERY EXHASTIVE ON DEEMED DIVIDEND
HAVE RECENTLY DEALT WITH SUCH CASE AST REOPENED U/S148
CHANDRAKANT AMBANI
BOMBAY
9819408963 / 9821240674


You need to be the querist or approved CAclub expert to take part in this query .
Click here to login now



Similar Resolved Queries


loading


Unanswered Queries



CCI Pro



Answer Query



Company
ARTICLESHIP 28 October 2026
Article assistants

Shyam S Gupta and Company

New Delhi

CA Inter

View Details
Company
Featured 27 October 2026
semi-qualified CA

Saini Pati Shah & Co LLP, Chartered Accountants

Mumbai

CA Final

View Details
Company
12 October 2026
Finance

I-Genext Consulting Private Limited

New Delhi

CA

View Details
Company
ARTICLESHIP 20 October 2026
CA ARTICLE

AMKN & CO

Noida

CA Inter

View Details
Company
07 October 2026
Senior Account Manager

Amplio Invest

Mumbai

M.Com

View Details
Company
05 October 2026
Senior Accountant

Vision IT Peripherals Pvt Ltd

Mumbai

B.Com

View Details
Company
15 October 2026
Senior Accountant

Continental Belting Pvt Ltd

Mumbai

B.Com

View Details
Company
13 October 2026
Accountant

Zerdi & Co. Chartered Accountants

Pune

B.Com

View Details