Reporting business income under 'no account case' in itr-4


This query is : Open 

(Querist)
22 July 2016 I plan to e-file my return for FY 2015-16 in form ITR-4. I am not using ITR-4S as the sources of income include salary, capital gains, business & profession, house property and income from other sources. The income from business is derived by trading in futures and options (FNO). The turnover of trading is Rs 90 lacs and the net profit from business declared is Rs 9.9 lacs (about 11%). As the turnover is below the limit of Rs 1 cr and profit is > 8% of turnover, I understand that I am eligible to report my business income u/s 44AD (presumption basis) and that maintenance of books of accounts (44AA) and audit of accounts (44AB) are not required. I shall provide the relevant profit information in P&L schedule under ‘NO ACCOUNT CASE’.

Please answer my following queries considering the above information.

1. Am I correct in reporting my business income under ‘No Account Case’ in ITR-4 or maintenance of books of accounts is mandatory?

2.Does the criteria of Profit not less than 8% of turnover apply on gross profit basis or net profit basis?

3. Shall I be compliant with income tax rules if I declare net profit just equal to 8% of turnover?


Many thanks!

Sincerely,

Anil Kumar

22 July 2016 1. No, because it is a violation of 44AA(2)(i)

2. Apply to net profit.

3, Yes, if 44AD and ITR 4S is opted.


Anil Kumar (Querist)
23 July 2016 Chackrapani Warrier Sir,

I tend to infer from your response to Q#3 that by going for ITR-4S I can avail the provisions of sec 44AD and am not required to maintain books of account u/s 44AA(2)(i) when turnover is 90 lac and net profit is not less than 8% of turnover. However, I understand from your response to Q#1 that ITR-4 'No Account Case' cannot be used if one is availing provisions of 44AD.
I observe that in ITR-4 Schedule BP, Item A-35 (i) allows to enter 'profit to deemed under section 44AD' and entry into this items updates item A-4. What I infer from this, that ITR-4 may also be used to avail the provisions of 44AD, especially when one also has income from sources (like capital gain and more than one house properties) that are not allowed in ITR-4S. Am I correct?

Anil Kumar (Querist)
24 July 2016 Respected experts, Please help!

16 August 2016 I agree with your views Mr Anil Kumar.


You need to be the querist or approved CAclub expert to take part in this query .
Click here to login now



Similar Resolved Queries


loading


Unanswered Queries



CCI Pro



Answer Query



Company
31 October 2026
Accountants

sankaran and krishnan

New Delhi

B.Com

View Details
Company
30 October 2026
Asst Manager Accounts

Goodwin Pumps India Pvt Ltd

Chengalpattu

CA Inter

View Details
Company
12 October 2026
AUDIT , ACCOUNTS AND TAXATION

KDSS

New Delhi

B.Com

View Details
Company
ARTICLESHIP 17 October 2026
Articled Assistant

RRPM & Associates LLP

Chennai

CA Inter

View Details
Company
08 October 2026
Account Executive

Elite Taxation

New Delhi

CA Foundation

View Details
Company
19 October 2026
Accountants/Articles (Freshers/Experienced)

ADY & CO.

New Delhi

Graduate (Any)

View Details
Company
ARTICLESHIP 23 October 2026
Articled Trainee

J Y & CO

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
Featured ARTICLESHIP 06 October 2026
Semi Qualified

AJAY SINGH AND CO LLP

Thane

CA Final

View Details