Financial year extention related.


This query is : Open 

24 September 2012 Dear SIR

Can we apply for extension of FY Back dated?
meaning there after closing of FY, can we apply for extension thereof?

24 September 2012 s Far as I Understand Your Question,No,
But Could You Elaborate Again With Example.

24 September 2012 Dear Sir

Our Financial Year Is already ended on 31/03/2012 Now Clients wants that the Financial Year needs to be extended till 01/09/2012
Hence Is It Possible?

Ajay Mishra (Expert)
25 September 2012 Hi

The expression 'Financial year' defined under section 2(17) means, in relation to any body corporate, the period in respect of which any profit and loss account of the body corporate laid before it in annual general meeting is made up, whether that period is a year or not. A company is at its liberty to follow any financial year whether or not it ends on 31st March.

However, for the purpose of Income Tax, accounts will have to be made on 31st March.

The period to which the balance sheet and profit and loss account to be laid before a company in Annual General Meeting relate is called a "financial year".

Section 210(4) provides that a financial year may be less or more than a calendar year, but it shall not exceed fifteen months. The financial year may extend to eighteen months, where special permission has been granted in this connection by the concerned Registrar of Companies [Proviso to section 210(4)]. Thus, annual accounts may be prepared for a period up to eighteen months with the special permission of the Registrar on the application submitted in the new e-Form 61 electronically with the Registrar [prescribed by the Notification No. GSR 56(E) dated 10th Feb., 2006. [previously no form was prescribed for that
purpose]

In terms of the Income-tax Act, 1961, it is mandatory for companies to follow uniform accounting year, i.e., ending 31st March.

Ajay Mishra (Expert)
25 September 2012 Hi

For taking extention under section 210 (4) you must file Form-61 with ROC, but you can not file such form for back financial year.

25 September 2012 dear sir thanx

But now Can I not apply for extension as if my Fina Year is already ended on 31/03/2012.


You need to be the querist or approved CAclub expert to take part in this query .
Click here to login now



Similar Resolved Queries


loading


Unanswered Queries



CCI Pro



Answer Query



Company
ARTICLESHIP 23 October 2026
CA Articleship / Article Assistant

M N Rao & Associates LLP

Vijayawada

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 29 October 2026
Article Assistant (CA Inter / CMA Inter) - Thrissur

Varma Raja & Associates

Thrissur

CA Inter

View Details
Company
Featured 29 October 2026
Accounts Executive

Synergy Keystone

Chennai

B.Com

View Details
Company
ARTICLESHIP 17 October 2026
Articled Assistant

RRPM & Associates LLP

Chennai

CA Inter

View Details
Company
02 November 2026
Audit Executive

SRJP & Co LLP

Kochi

CA Inter

View Details
Company
13 October 2026
Accountant

Zerdi & Co. Chartered Accountants

Pune

B.Com

View Details
Company
ARTICLESHIP 22 October 2026
Articleship intern

Srinath Manikanta

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
Featured ARTICLESHIP 31 October 2026
CA Articleship

apricus india

Navi Mumbai

CA Inter

View Details