Extention of Articleship


This query is : Resolved 

Avatar

Querist : Anonymous

Profile Image
Querist : Anonymous (Querist)
01 November 2010 Can a CA extend the training after giving declaration of completion of training in the examination form like in examination form CA has given declaration that the training will be completed including excess leaves, if any, on say 15th Oct. 2010. Now can he extend the training now?

If yes, Pls let me know that whether it is mandatory to serve the extended period of training under the same employer.

Its really urgent..:(

Ajay Mishra (Expert)
01 November 2010 EXCESS LEAVE
An articled assistant who has already completed three years/three & half years of articled service and has taken leave in excess of the period allowed under Regulation 59 is required to serve for a period equivalent to the excess leave taken in order that his training may be completed. For this purpose, a supplementary deed of articles in Form No. 107 should be executed in triplicate with the same employer in continuation of the previous training on a non-judicial stamp paper or special adhesive stamp of the requisite value should be affixed on the form. The supplementary deed in duplicate along with Form 108 for the period already served should be sent so as to reach the office of the Institute within 60 days of the expiry of the normal term of articles.
In case there is a break in the continuity of training and/or there is a change in the employer and/or there is a delay in submission of the papers beyond 60 days, as referred to in the previous paragraph, an agreement in Form No.107 would not be valid. In such a case, a fresh agreement in Form 102 should be entered into and the particulars in Form 103 along with Form No.108 for the period already served, should be sent to the office of the Institute for registration within 30 days of the commencement of training.
A member may be granted an additional vacancy to engage an articled assistant whose normal term of training is over and he (the articled assistant) is found to have taken excess leave which is to be made up by an additional period of articles. It is the duty of the employer in such a case to ensure that the articled assistant completes the period of training under him including the period of excess leave. The benefit of an additional vacancy in such case is given only where it could not have been reasonably anticipated that the articled assistant would have to serve an extra period on account of the excess leave taken. Such additional vacancy may be given to the previous employer or to any other chartered accountant entitled to train articled assistant(s).


You need to be the querist or approved CAclub expert to take part in this query .
Click here to login now



Similar Resolved Queries


loading


Unanswered Queries



CCI Pro



Answer Query



Company
12 October 2026
Finance

I-Genext Consulting Private Limited

New Delhi

CA

View Details
Company
02 November 2026
Audit Executive

SRJP & Co LLP

Kochi

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 08 October 2026
ARTICLE TRAINEE

S.B.G. & CO. CHARTERED ACCOUNTANTS

New Delhi

CA Inter

View Details
Company
Featured ARTICLESHIP 31 October 2026
CA Articleship

apricus india

Navi Mumbai

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 17 October 2026
Articled Assistant

RRPM & Associates LLP

Chennai

CA Inter

View Details
Company
07 October 2026
Senior Account Manager

Amplio Invest

Mumbai

M.Com

View Details
Company
Featured 29 October 2026
Accounts Executive

Synergy Keystone

Chennai

B.Com

View Details
Company
30 October 2026
Asst Manager Accounts

Goodwin Pumps India Pvt Ltd

Chengalpattu

CA Inter

View Details