Excise reversal on Sales return


This query is : Resolved 

(Querist)
31 May 2011 Dear Sir,

If our customer sending back rejected material out of sold material on GOODS RETURN NOTE CUM INVOICE mentioning excise amt and VAT amt on it. Can we reverse the excise amt? the customer is a trader. he is not availing CENVAT credit. so he can not provide Excise Inv for rejection.

Pl do the needful.

Thanks.

01 June 2011 Yes credit under rule 16 is available. The returned goods would be removed again on payment of equivalent duty if not processed again.
If manufactured again then under fresh invoice.

Shankar (Querist)
01 June 2011 Dear Madhukar ji,

Thanks for the reply.

Can we take credit on 'GOODS RETURN NOTE CUM INVOICE'. it is not an excise doc. but we are going to resend the material on fresh inv. pl reply

ADITYA (Expert)
01 June 2011 You can take back your copy of excisable invoice with a note from your purchaser that the consignement is rejected and send back to you.
You have to keep all copies of your Exciable Invoice alongh with customer's customer's Goods Return Note cum Invoice

Shankar (Querist)
01 June 2011 Dear Suren,

But our customer is not ready to send back excise copy.
thanks fr the reply

U S Sharma (Expert)
02 June 2011 you have not mentioned your role in excise, manufacturer i guess.

under the circumstances what is your stand for customer, replace / rectify the goods and resend the same? if you want to replace / remanufacture, then get the goods under repair challan and send back on the strength of that only, the origincal invoice will stand valid.

if you want to square up the transaction, then the client has to sent back the excise copies of invoice, and you have to intimate your R/O regarding return of goods within 24 hrs of receipt of goods, he will verify the facts, documents and if needed he may depute officer to verify the return goods in physical form, and would allow u permission to take credit back in RG-23A-Part-II

Shankar (Querist)
02 June 2011 Dear Sharmaji,

Thanks for ur reply.

u r correct we r manufacturer. As per ur suggestion, customer has to send back the excise copies. but our customer is not ready to return the excise copies. it this case what should we do? if there is any rule / case law pl give ref.

pl reply.
thanks

04 June 2011 Expert Mr. Sharma is correct. You have to be very carefull and keep all records properly includin inward GR/Parties letter rejecting the goods and all relevant records to prove that the goods have actually received back and accounted for in your books.


You need to be the querist or approved CAclub expert to take part in this query .
Click here to login now



Similar Resolved Queries


loading


Unanswered Queries



CCI Pro



Answer Query



Company
19 October 2026
Accountants/Articles (Freshers/Experienced)

ADY & CO.

New Delhi

Graduate (Any)

View Details
Company
14 October 2026
GST & TDS ASSISTANT

AGGARWAL SANJAY & ASSOCIATES

New Delhi

B.Com

View Details
Company
14 October 2026
Accountant

Rize.farm

Bengaluru

B.Com

View Details
Company
28 October 2026
Assistant Director/ Associate Director-Finance & Accounting

Krea University

Chennai

CA

View Details
Company
31 October 2026
Accountants

sankaran and krishnan

New Delhi

B.Com

View Details
Company
Featured ARTICLESHIP 31 October 2026
CA Articleship

apricus india

Navi Mumbai

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 20 October 2026
CA ARTICLE

AMKN & CO

Noida

CA Inter

View Details
Company
15 October 2026
Senior Accountant

Continental Belting Pvt Ltd

Mumbai

B.Com

View Details