Deduction


This query is : Resolved 

Avatar

Querist : Anonymous

Profile Image
Querist : Anonymous (Querist)
13 December 2013 An assesse purchased the property on his mother's name by loan but the loan borrowed by him. Assesse can't get the deduction u/s 80C. 1).How he can get deduction? 2).If the property transfers by gift by mother to assesse then he can get deduction or not?

13 December 2013 you can claim deduction. you need to show yourself as beneficial owner of the property.

13 December 2013 If we go through Section 80C(2)(xviii) , it can not be found that the property should be owned by the assesee.
.
1. This requires that the loan must be borrowed for the purpose of purchase or construction of house.
.
2. The income from the house is assessable under the head IFHP. It may be SOP or let out.

The section does not requires that the income nust be charged in the hands of the assessee.
.
3. Repayment must be made by the assessee
against the amount borrowed by himself.
.
All these conditions are satisfied.
.

So, in the present scenerio, you can claim deduction U/s 80C, at least, in the case of the borrower.
.
Please have more opinions on this issue.
.


13 December 2013 Pravesh,

Bafna ji has covered it comprehensively. So need not worry about gifting etc..


You need to be the querist or approved CAclub expert to take part in this query .
Click here to login now



Similar Resolved Queries


loading


Unanswered Queries



CCI Pro



Answer Query



Company
ARTICLESHIP 22 October 2026
Articleship intern

Srinath Manikanta

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
19 October 2026
Accountants/Articles (Freshers/Experienced)

ADY & CO.

New Delhi

Graduate (Any)

View Details
Company
ARTICLESHIP 29 October 2026
Article Assistant (CA Inter / CMA Inter) - Thrissur

Varma Raja & Associates

Thrissur

CA Inter

View Details
Company
14 October 2026
Asst. Manager/Dy Manager (Costing)

manufacturing

Pune

CMA

View Details
Company
12 October 2026
Finance

I-Genext Consulting Private Limited

New Delhi

CA

View Details
Company
12 October 2026
Chartered Accountant - Internal Audit

HKC | Chartered Accountants & Business Advisors

Ludhiana

CA

View Details
Company
Featured 07 November 2026
Paid Assisstant

DPV & Associates

Chennai

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 23 October 2026
Articled Trainee

J Y & CO

Hyderabad

CA Inter

View Details