Clarification on Section 314


This query is : Resolved 

(Querist)
29 October 2009 Section 314 is applicable to a private limited company.

If a relative of the Director of a private limited company is appointed as a consultant to the company at a monthly remuneration of Rs 10,000, i presume this will fall under Section 314. What are the formalities the private limited company will have to comply in this case?

Secondly, if an employee of this company is subsequently appointed as a Director in the same company, such that his existing salary is shown as Directors' remuneration, will Section 314 be applicable?

31 October 2009 For a payment of remuneration to relative, special resolution is required & Form 23.

If the employee is appointed as director he will be considered as whole time Dr as Sec269 and if remuneration is shown & approved as Director remuneration than it will not fall u/s 314

11 November 2009 i agree with Jages sir

17 June 2013 JAGRUTI IS RIGHT


You need to be the querist or approved CAclub expert to take part in this query .
Click here to login now



Similar Resolved Queries


loading


Unanswered Queries



CCI Pro



Answer Query



Company
19 October 2026
Accountants/Articles (Freshers/Experienced)

ADY & CO.

New Delhi

Graduate (Any)

View Details
Company
12 October 2026
AUDIT , ACCOUNTS AND TAXATION

KDSS

New Delhi

B.Com

View Details
Company
ARTICLESHIP 07 November 2026
Article Assisstant

DPV & Associates

Chennai

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 25 October 2026
Article Intern (CA Articleship)

Arpan Bohra & Co

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 28 October 2026
Article assistants

Shyam S Gupta and Company

New Delhi

CA Inter

View Details
Company
Featured 29 October 2026
Accounts Executive

Synergy Keystone

Chennai

B.Com

View Details
Company
14 October 2026
Accountant

Rize.farm

Bengaluru

B.Com

View Details
Company
14 October 2026
GST & TDS ASSISTANT

AGGARWAL SANJAY & ASSOCIATES

New Delhi

B.Com

View Details