Ca ipcc eligibility criteria


This query is : Resolved 

Avatar

Querist : Anonymous

Profile Image
Querist : Anonymous (Querist)
11 June 2012 Dear Experts


I have completed MBA in finance stream with 70% of marks, now I want to do CA course. I want to know am i eligible for IPCC with out CPT exam? and what is the eligibility criteria to enter into CA ? Please clarify my queries.

Thanking you

Ajay Mishra (Expert)
11 June 2012 Hi

The Institute has made amendment in Regulation 25D of CA Regulation, 1988 regarding admission in IPCC by Notification dated 23.02.2012, these amendment are:

“(1A) Any graduate or post graduate referred to in sub-clause (ix) of regulation 2 shall be exempted from passing the Common Proficiency Test under this regulation if such person is a -
(i) graduate or post graduate in commerce having secured in aggregate a minimum
of fifty-five per cent. of the total marks or its equivalent grade in the examination conducted by any recognised University (including Open University) by studying any three papers of 100 marks each out of Accounting, Auditing, Mercantile Laws, Corporate Laws, Economics, Management (including Financial Management), Taxation (including Direct Tax Laws and Indirect Tax Laws), Costing, Business Administration or Management Accounting; or
(ii) graduates or post graduates other than those referred to in clause (i), having
secured in aggregate a minimum of sixty per cent. of the total marks or its
equivalent grade in the examination conducted by any recognised University
(including Open University);
(1B) Any candidate who has passed the Intermediate examination conducted by the
Institute of Cost and Works Accountants of India set up under the Cost and Works
Accountants Act, 1959 (23 of 1959) or by the Institute of Company Secretaries of India set up under the Company Secretaries Act, 1980 (56 of 1980) shall also be exempted from passing the Common Proficiency Test under this regulation.
Explanation.- For the purpose of sub-regulations (1A) and (1B),-
(i) for calculating the percentage of marks, the marks secured in subjects in which a person is required by the University (including open University) to obtain only
pass marks and for which no special credit is given for higher marks, shall be
ignored; and
(ii) any fraction of half or more shall be rounded up to the next whole number.”.


Regards


You need to be the querist or approved CAclub expert to take part in this query .
Click here to login now



Similar Resolved Queries


loading


Unanswered Queries



CCI Pro



Answer Query



Company
21 October 2026
CA INTER/ BCOM WITH EXPERIENCE

CA S KUMAR GUPTA & CO

Amritsar

CA Inter

View Details
Company
Featured ARTICLESHIP 31 October 2026
CA Articleship

apricus india

Navi Mumbai

CA Inter

View Details
Company
12 October 2026
AUDIT , ACCOUNTS AND TAXATION

KDSS

New Delhi

B.Com

View Details
Company
ARTICLESHIP 29 October 2026
Article Assistant (CA Inter / CMA Inter) - Thrissur

Varma Raja & Associates

Thrissur

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 23 October 2026
Articled Trainee

J Y & CO

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 20 October 2026
CA ARTICLE

AMKN & CO

Noida

CA Inter

View Details
Company
31 October 2026
Accountants

sankaran and krishnan

New Delhi

B.Com

View Details
Company
14 October 2026
GST & TDS ASSISTANT

AGGARWAL SANJAY & ASSOCIATES

New Delhi

B.Com

View Details