Whether an ex employee can sign bs as statutory auditor


This query is : Resolved 

16 March 2013 If a employee who has resigned w.e.f 28feb 2013 from company, got cop w.e.f.10.03.2013 can sign the balance sheet of same company as statutory auditor for fy 2012-13.

16 March 2013 No, Practically Not Possible.

What About Form 23B Already Filed ?

16 March 2013 Auditor is resigning, who has filled 23B.

Now tell any issue?

16 March 2013 Sir,

The Board may fill any casual vacancy in the office of an auditor; but while any such vacancy continues, the remaining auditor or auditors, if any, may act: Provided that where such vacancy is caused by the resignation of an auditor, the vacancy shall only be filled by the company In general meeting.

Any auditor appointed in a casual vacancy shall hold office until the conclusion of the next annual general meeting.


Others Views are Solicited.

Ajay Mishra (Expert)
16 March 2013 Hi

Section 226(3) states that none of the following persons shall be qualified for appointment as auditor of a company:—
(a) a body corporate;
(b) an officer or employee of the company;
(c) a person who is a partner, or who is in the employment, of an officer or employee of the company;
(d) a person who is indebted to the company for an amount exceeding one thousand rupees, or who has given any guarantee or provided any security in connection with the indebtedness of any third person to the company for an amount exceeding one thousand rupees;
(e) a person holding any security of that company after a period of one year from the date of commencement of the Companies (Amendment) Act, 2000 i.e. 13th December, 2000;
(f) For the purposes of section 226, "security" means an instrument, which carries voting rights;
(g) a person if he is, by virtue of section 226(3), disqualified for appointment as auditor of any other body corporate which is that company's subsidiary or holding company or subsidiary of that company's holding company. [Section 226(4)]

As per section 226(3) your employee who has resigned during the financial year can not be appointed for the same financial year.

Statutory auditor should be an Independent person to give true and fair audit report.

18 March 2013 Thanks Ajay Ji for the info.

Ajay Mishra (Expert)
18 March 2013 My pleasure dear Ayush......


You need to be the querist or approved CAclub expert to take part in this query .
Click here to login now



Similar Resolved Queries


loading


Unanswered Queries



CCI Pro



Answer Query



Company
ARTICLESHIP 25 October 2026
Article Intern (CA Articleship)

Arpan Bohra & Co

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
31 October 2026
Accountants

sankaran and krishnan

New Delhi

B.Com

View Details
Company
02 November 2026
Audit Executive

SRJP & Co LLP

Kochi

CA Inter

View Details
Company
15 October 2026
Senior Accountant

Continental Belting Pvt Ltd

Mumbai

B.Com

View Details
Company
ARTICLESHIP 29 October 2026
Article Assistant (CA Inter / CMA Inter) - Thrissur

Varma Raja & Associates

Thrissur

CA Inter

View Details
Company
19 October 2026
Accountants/Articles (Freshers/Experienced)

ADY & CO.

New Delhi

Graduate (Any)

View Details
Company
13 October 2026
Accountant

Zerdi & Co. Chartered Accountants

Pune

B.Com

View Details
Company
Featured 29 October 2026
Accounts Executive

Synergy Keystone

Chennai

B.Com

View Details