transfer of articleship


This query is : Resolved 

(Querist)
17 November 2009 My principle wants me to give transfer due to some personal dispute from me.
Can he do so? Whether he has to give reasons for it? Can I appeal against my transfer?

Please answer to my query as soon as possible.

Thanking you

17 November 2009 In accordance with the decision of the Council, the transfer/termination of articleship in terms of Regulation 56(1) of the Chartered Accountants Regulations, 1988 shall be permissible to an articled assistant on satisfying any one or more of the conditions as stated below: -
1)....
2)....
3)Misconduct involving moral turpitude.
.
.
.

The employer may plead with the condition cited above.

17 November 2009 In accordance with the decision of the Council, the transfer/termination of articleship in terms of Regulation 56(1) of the Chartered Accountants Regulations, 1988 shall be permissible to an articled assistant on satisfying any one or more of the conditions as stated below: -

1) Medical grounds requiring discontinuance of articles for a minimum period of three months (on production of a Medical Certificate issued by a Government Hospital).

2) Transfer of a working parent to another city involving a distance of minimum 50 kms (on production of a certified copy of the transfer order and the proof of relocation to another City).

3) Misconduct involving moral turpitude.

4) Other justifiable circumstances / reasons: -

a) Grounds already permissible in the Chartered Accountants Regulations, 1988 (on submission of requisite proof of the act warranting transfer/termination of articleship): -

i) Industrial Training (Regulation 51)

ii) Secondment of articles (Regulation 54)

iii) Conversion from PCC to IPCC (for termination of articles only. Re-registration of articles to be allowed only after passing Group-I of IPCC)

iv) Death of Principal [Regulation 57(1)(c)]

v) Ceasing of practice by the Principal [Regulation 57(1)(a)]

vi) Removal of name of the Principal from the Register of Member due to any reason [Regulation 57(1)(b)]

b) Marriage basis (only if there is relocation to another city involving distance of 50 kms).

c) Irregular payment or non payment of stipend with reference to Regulation 67.

d) Articled assistant desires to serve balance period of training outside India.

e) Shifting by the Principal to another city involving distance more than 50 kms.





You need to be the querist or approved CAclub expert to take part in this query .
Click here to login now



Similar Resolved Queries


loading


Unanswered Queries



CCI Pro



Answer Query



Company
23 October 2026
Sr. Accountant

SANKARAN & KRISHNAN

New Delhi

B.Com

View Details
Company
ARTICLESHIP 23 October 2026
CA Articleship / Article Assistant

M N Rao & Associates LLP

Vijayawada

CA Inter

View Details
Company
10 October 2026
Accounts Associate Level 1

Abic and Mani Chartered Accountants

Kottayam

B.Com

View Details
Company
12 October 2026
Finance

I-Genext Consulting Private Limited

New Delhi

CA

View Details
Company
14 October 2026
Asst. Manager/Dy Manager (Costing)

manufacturing

Pune

CMA

View Details
Company
13 October 2026
Accountant

Zerdi & Co. Chartered Accountants

Pune

B.Com

View Details
Company
14 October 2026
Accountant

Rize.farm

Bengaluru

B.Com

View Details
Company
28 October 2026
Assistant Director/ Associate Director-Finance & Accounting

Krea University

Chennai

CA

View Details