Service tax on land development


This query is : Resolved 

05 July 2012 Mr A has land . He gives his land for the development to builder , Scenario

1- Mr A receives Rs 100 Lakh ....is Mr A is liable to pay service Tax If yes rate ? amount ?

2- Mr A to receive 5 flats worth Rs 100 Lakh is Mr A is liable to pay service Tax If yes rate ?

3-Mr A sold the land to builder for Rs 100 Lakh is Mr A is liable to pay service Tax If yes rate ?

06 July 2012 The Answer for your query is given in the Circular No. 151 /2 /2012-ST (F.No.332/13 /2011-TRU)dated 10th February, 2012. In nutshell the answers are:
1) No, if A is not providing any service as such. If the amount is received against transfer of development rights it may be termed as a declared service within the meaning of Clause (a)or(e) of section 66E of the finance Act 2004 which read as under "(a)allowing, permitting or granting access, entry, occupation, usageor any such facility, wholly or partly, in an immovable property, with or without the transfer of possession or control of the said immovable property and includes letting, leasing, licensing or other similar arrangements in respect of immovable property" "(e) agreeing to the obligation to refrain from an act, or to tolerate an act or a situation, or to do an act;
2)Yes, A is receiving construction service in consideration for transfer of development rights. The method of valuation is described in the above notification.
3) No, it is an outright sale.

regards

CS Saju Philip


You need to be the querist or approved CAclub expert to take part in this query .
Click here to login now



Similar Resolved Queries


loading


Unanswered Queries



CCI Pro



Answer Query



Company
12 October 2026
Chartered Accountant - Internal Audit

HKC | Chartered Accountants & Business Advisors

Ludhiana

CA

View Details
Company
ARTICLESHIP 17 October 2026
Articled Assistant

RRPM & Associates LLP

Chennai

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 29 October 2026
Article Assistant (CA Inter / CMA Inter) - Thrissur

Varma Raja & Associates

Thrissur

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 25 October 2026
Article Intern (CA Articleship)

Arpan Bohra & Co

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 22 October 2026
Articleship intern

Srinath Manikanta

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
30 October 2026
Asst Manager Accounts

Goodwin Pumps India Pvt Ltd

Chengalpattu

CA Inter

View Details
Company
16 October 2026
CA article trainee

Zerdi & Co. Chartered Accountants

Pune

CA Inter

View Details
Company
14 October 2026
Accountant

Rize.farm

Bengaluru

B.Com

View Details