Roc return filing


This query is : Resolved 

(Querist)
06 April 2012 HEllo
Is it compulsory to file ROC return by a Qalified Company Secretary?

Ajay Mishra (Expert)
06 April 2012 Hi

If the company has a whole time Company Secretary, then it will be necessary to sign Annual return. Please read section 161(1) of the Companies Act, 1956:

(1) The copy of the annual return filed with the Registrar under section 159 or 160, as the case may be, shall be signed both by a director and by the manager or secretary of the company, or where there is no manager or secretary, by two directors of the company, one of whom shall be the managing director where there is one:

[Provided that where the annual return is filed by a company whose shares are listed on a recognised stock exchange, the copy of such annual return shall also be signed by a secretary in whole-time practice.]

Regards


You need to be the querist or approved CAclub expert to take part in this query .
Click here to login now



Similar Resolved Queries


loading


Unanswered Queries



CCI Pro



Answer Query



Company
30 October 2026
Asst Manager Accounts

Goodwin Pumps India Pvt Ltd

Chengalpattu

CA Inter

View Details
Company
14 October 2026
Accountant

Rize.farm

Bengaluru

B.Com

View Details
Company
ARTICLESHIP 25 October 2026
Article Intern (CA Articleship)

Arpan Bohra & Co

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 23 October 2026
Articled Trainee

J Y & CO

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 22 October 2026
Articleship intern

Srinath Manikanta

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
19 October 2026
Accountant

Jari Saree Center

New Delhi

Others

View Details
Company
21 October 2026
CA INTER/ BCOM WITH EXPERIENCE

CA S KUMAR GUPTA & CO

Amritsar

CA Inter

View Details
Company
12 October 2026
Finance

I-Genext Consulting Private Limited

New Delhi

CA

View Details