Query about sub regulation of regulation 43


This query is : Resolved 

(Querist)
10 October 2012 What is the sub regulation of regulation 43 under which the member is eligible to train the articled assistant?

The CA I'm planning to train under is practicing since last 15 years.

Kindly help asap.

Ajay Mishra (Expert)
10 October 2012 Hi

[Regulation 43. Engagement of Articled Assistants

(1) Subject to the provisions of these Regulations and subject to such terms and conditions, as the Council may deem
fit to impose in this behalf, the members designated as an associate or a fellow, who has been in practice continuously, whether in India or elsewhere or an associate or a fellow, who is deemed to be in practice within the meaning of Explanation to
sub-section (2) of section 2 of the Act, shall only be eligible to engage an articled assistant or assistants:

PROVIDED that in the case of an associate or a fellow practising outside India, the Council may impose such additional terms and conditions as it may deem fit.
(2) An associate or a fellow, covered by sub-regulation
(1), shall be entitled to train such number of articled assistant or assistants, under such terms and conditions, as are specified in Tables I and II given hereinafter:

Ajay Mishra (Expert)
10 October 2012 TABLE-I

(Applicable to members practising the profession of chartered accountants in his individual name or as proprietor or as partner)

(i) An associate or fellow in continuous practice for a period up to 3 years. (Entitlement of articled assistant or assistants is 1)
(ii) An associate or fellow in continuous practice for any period from 3 years to 5 years. (Entitlement of articled assistant or assistants are 2)
(iii) An associate or fellow in continuous practice for any period from 5 years to 10 years. (Entitlement of articled assistant or assistants are 7)
(iv) An associate or fellow in continuous practice for any period from 10 years. (Entitlement of articled assistant or assistants are 10).

Divyanshi (Querist)
13 October 2012 which sub section of 43 should I exactly write?

Ajay Mishra (Expert)
13 October 2012

I AM TELLING REGULATION 43 OF THE CHARTERED ACCOUNTANTS REGULATIONS, 1988 DEALING WITH ENGAGEMENT OF ARTICLE ASSISTANCE.


You need to be the querist or approved CAclub expert to take part in this query .
Click here to login now



Similar Resolved Queries


loading


Unanswered Queries



CCI Pro



Answer Query



Company
16 October 2026
CA article trainee

Zerdi & Co. Chartered Accountants

Pune

CA Inter

View Details
Company
12 October 2026
Finance

I-Genext Consulting Private Limited

New Delhi

CA

View Details
Company
Featured 27 October 2026
semi-qualified CA

Saini Pati Shah & Co LLP, Chartered Accountants

Mumbai

CA Final

View Details
Company
14 October 2026
GST & TDS ASSISTANT

AGGARWAL SANJAY & ASSOCIATES

New Delhi

B.Com

View Details
Company
10 October 2026
Accounts Associate Level 1

Abic and Mani Chartered Accountants

Kottayam

B.Com

View Details
Company
14 October 2026
Asst. Manager/Dy Manager (Costing)

manufacturing

Pune

CMA

View Details
Company
ARTICLESHIP 07 October 2026
Article Assistant

Malhotra Rajesh & Associates

New Delhi

B.Com

View Details
Company
ARTICLESHIP 22 October 2026
Articleship intern

Srinath Manikanta

Hyderabad

CA Inter

View Details