IS AMOUNT RECEIPT FROM LIFE INSURANCE COMPANY UNDER SECTION 194 DA TAXABLE OR NOT?


This query is : Resolved 

Quick Summary
This discussion clarifies whether amounts received from a life insurance company under Section 194DA are taxable. While TDS of 5% was deducted, the consensus suggests it may not be tax-exempt. It's advised to check the policy document and the premium-to-sum assured ratio to confirm taxability and potential exemptions under Section 10D.

23 July 2023 IS AMOUNT RECEIPTS FROM LIFE INSURANCE COMPANY UNDER SECTION 194 DA TAXABLE OR NOT? (IF NOT TAXABLE,THEN CAN I REPORT THE AMOUNT AS EXEMPT CATEGORY UNDER SECTION 10D)?
(TDS 5 % HAS DEDUCTED ON THE ABOVE SAID RECEIVED AMOUNT FROM LIFE INSURANCE COMPANY LIC)

23 July 2023 Doesn't seem to be tax exempt.
Check policy document &/or premium to sum assured ratio.

23 July 2023 Thank you very much sir

23 July 2023 My Pleasure.


You need to be the querist or approved CAclub expert to take part in this query .
Click here to login now



Similar Resolved Queries


loading


Unanswered Queries



CCI Pro



Answer Query



Company
Featured 29 October 2026
Accounts Executive

Synergy Keystone

Chennai

B.Com

View Details
Company
08 October 2026
Accounts and Tax Associate

POOJA R TELI & CO

Pune

CA Inter

View Details
Company
30 October 2026
Asst Manager Accounts

Goodwin Pumps India Pvt Ltd

Chengalpattu

CA Inter

View Details
Company
15 October 2026
Senior Accountant

Continental Belting Pvt Ltd

Mumbai

B.Com

View Details
Company
ARTICLESHIP 07 October 2026
Article assistant

S.K.Bajpai & Co.

Noida

B.Com

View Details
Company
19 October 2026
Accountant

Jari Saree Center

New Delhi

Others

View Details
Company
ARTICLESHIP 23 October 2026
CA Articleship / Article Assistant

M N Rao & Associates LLP

Vijayawada

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 20 October 2026
CA ARTICLE

AMKN & CO

Noida

CA Inter

View Details