jitesh
08 December 2010 at 13:01

Registration

Dear all

My query is on the following circumtances:

A real estate company is taking credit of VAT input

As the project is under construction so VAT output does not arises.

further more the company has not taken vat registration no as its say that vat liability does not arises as now and it will take regd later.

My query is as the company has not taken vat regd. , can it shows vat input entries in books,
further whether it has to file return or not.

Please i need a expert advice as this is a very serious matter.

Regards
Jitesh Tibrewal

Answer now

CA Ankit Verma
08 December 2010 at 10:34

Service charge, charged by a restaurant

A restaurant charges service charge @ 10% on food served and then charges VAT @ 12.5% on the aggregate amount [i.e. Charges for food items + Service charge @ 10% on such food items]

NOTE:-
This service charge @ 10% is charged only if food is consumed at restaurant, i.e. if free home-delivery is opted then no service charge is charged.

[Q1] Is it correct to charge VAT on service charge as well ? Should'nt it be seperately charged by service tax rather than by VAT ?

[Q2] If No, then should he charge composite rate of tax ?

Answer now

Aman Agrawal
03 December 2010 at 17:09

related to tcs on forest produce

According to sec.206c tcs should be collected on forest produce. my query is on subsequent sale whether tcs should be collected or not as on the first sale while purchasing wood for government tcs is collected by govt. but after purchasing when they are resold that should be considered as trading asset according to my view.
so please advice me on the above related matter.
thanks in advance.

Answer now

MAHESH
02 December 2010 at 19:52

C FORM

MY QUESTION IS, CAN WE GIVE A C FORM OF SUNDRY CREDITOR OTHERS FOR INTERSTATE PURCHASE FOR SAVE OUR LOCAL TAX LIABILITIES.

Answer now


Anonymous
22 November 2010 at 22:38

can i avoid vat

my friend is having a business of selling mobiles, he has registered him self under VAT.
Now he has started 'telebrands' distribution-ship for which they provide him commission say Rs 200 on a product.
They issues him a invoice with CST @12% without 'C' form.
Now i want 2 know that can my friend register himself under CST and get the @ reduced plus can he avoid paying VAT on the ground that he is receiving commission

Answer now

pritesh
02 November 2010 at 16:17

VAT ON EXPIRED MEDICINE RETURN TO SUPPLIER

DEAR SIR
PL GUIDE ME IN THIS MATTER
ONE OF MY CLIENT IS WHOLESALE DISTRIBUTOR FOR MEDICINE. DURING THE YEAR 09-10 HE HAS GOODS (MEDICINE) RETURNED TO HIS SUPPLIER AMOUNTING TO RS. 15.0 LACKS OUT OF HIS OPENING STOCK & SHOWN IN TRADING A/C. NOW I HAVE TO FILE HIS VAT REVISE RETURN.
MY QUERY IS
1)WHETHER VAT SET-OFF WILL BE REDUCED ON THE SAME AMOUNT
2)IF NOT, HOW PURCHASES WILL BE TALLIED ?

Answer now


Anonymous

Sir, Thanks a lot for your first reply.I agree for the contents mentioned by you .The awarder is not deducting any vat.Each time he deducts the TDS amount for the payments makes to us for our Bills.. We are remiting service tax and vat (compounding ) for the cheque amount received from the awarder. My doubt is whether I have to calculate & remit vat on TDS deducted by the awarder. ( I understood that THERE IS NO TAX IS TO BE PAID ON OTHER TAXES).MY VIEW IS....... Here the TDS AMOUNT IS A KIND OF TEMPORARY DEPOSIT AT IT DEPARTMENT. ONLY AFTER FINALISATION OF ACCOUNT FOR EACH YEAR WE WILL BE KNOW HOW MUCH INCOME TAX TO BE PAID OR TO GET REFUND FROM THE TDS AMOUNT. SO PLEASE CLARIFY WHETHER I HAVE TO REMIT VAT ON TDS. THANK YOU

Answer now

CHANDRASEKHAR REDDY
29 October 2010 at 16:18

Accounting of purchases and sales

We are in Consulting and engineering business , previously we are purchasing materials for our projects and selling in the same month to customers ( not maitaining any stocks) Now this month we have purchased some materials for one of our project but sales invoice will be raised in next month after completion of implementation.
Can we take purchases in system and sales can take in next month? Is there any effect ? I known below mentioned effects 1. Purchases will be there without sales ( expenses without income)2.I think We need to maitain stock.

Any one can help me out how to take

Answer now

Mallika Padmanabhan
25 October 2010 at 21:32

Works contract tax

We are a dealers for Software and doing some services. We supplied a Software to Railways, Mumbai and doing some implementation works for their project. We are doing billing from chennai to mumbai- for Software both CST & Service Tax and for Implementation work- Service Tax.

As we are doing interstate sales and interstate services is works contract tax is applicable.

Answer now


Anonymous
24 October 2010 at 18:05

at pre incorporation period

Hi,

At the time of pre incorporation period means construction of the plant we need to capture the Input VAT or we need to directly booked WIP

Answer now





CCI Pro



Answer Query

Company
14 October 2026
Asst. Manager/Dy Manager (Costing)

manufacturing

Pune

CMA

View Details
Company
ARTICLESHIP 28 October 2026
Article assistants

Shyam S Gupta and Company

New Delhi

CA Inter

View Details
Company
Featured ARTICLESHIP 31 October 2026
CA Articleship

apricus india

Navi Mumbai

CA Inter

View Details
Company
19 October 2026
Accountants/Articles (Freshers/Experienced)

ADY & CO.

New Delhi

Graduate (Any)

View Details
Company
Featured 29 October 2026
Accounts Executive

Synergy Keystone

Chennai

B.Com

View Details
Company
13 October 2026
Accountant

Zerdi & Co. Chartered Accountants

Pune

B.Com

View Details
Company
ARTICLESHIP 23 October 2026
Articled Trainee

J Y & CO

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
Featured 27 October 2026
semi-qualified CA

Saini Pati Shah & Co LLP, Chartered Accountants

Mumbai

CA Final

View Details