Amount recd frm employer under group heatth insurance policy


This query is : Resolved 

(Querist)
08 April 2014 If employer purchased a Group Health insurance policy for his employees. and employees are entertaining the benefit. is any sum received by the employees taxable?

08 April 2014 Insurance Company directly pays to Hospitals for the treatment given not taxable.

Shankar (Querist)
08 April 2014 Dear Seetharamanji,

No. Insurance co is paying to the company and company reimbursing to the employees. is it taxable in the hands of employee

08 April 2014 1)Hospital is maintained by Central or State Govt., Local authority or any other person approved by the Govt.: In this case any expenses incurred or reimbursed by the employer for any treatment will not be chargeable to tax. 2) If hospital is maintained by a person approved by Chief Commissioner having regard to the prescribed guidelines then for the treatment of diseases given in Rule 3A(2), expenses incurred or reimbursed by the employer will not be chargeable to tax.(The employee should attach with his return of Income a certificate from the hospital specifying the nature of diseases as well as amount of expenses.) 3) Hospital is maintained by any other person not specified above(i.e. Private Hospital): Expenses incurred or reimbursed by the employer for any treatment will not be chargeableto tax upto Rs. 15,000.00. Any amount over and above Rs. 15,000.00 will be chargeable to tax in the hands of employee.


You need to be the querist or approved CAclub expert to take part in this query .
Click here to login now



Similar Resolved Queries


loading


Unanswered Queries



CCI Pro



Answer Query



Company
08 October 2026
Account Executive

Elite Taxation

New Delhi

CA Foundation

View Details
Company
19 October 2026
Accountant

Jari Saree Center

New Delhi

Others

View Details
Company
15 October 2026
Senior Accountant

Continental Belting Pvt Ltd

Mumbai

B.Com

View Details
Company
19 October 2026
Accountants/Articles (Freshers/Experienced)

ADY & CO.

New Delhi

Graduate (Any)

View Details
Company
10 October 2026
Accounts Associate Level 1

Abic and Mani Chartered Accountants

Kottayam

B.Com

View Details
Company
ARTICLESHIP 08 October 2026
ARTICLE TRAINEE

S.B.G. & CO. CHARTERED ACCOUNTANTS

New Delhi

CA Inter

View Details
Company
23 October 2026
Sr. Accountant

SANKARAN & KRISHNAN

New Delhi

B.Com

View Details
Company
08 October 2026
SALES TELECALLER

HIRE NOVA

Lucknow

Graduate (Any)

View Details