100% Cenvat credit on Cap Goods


This query is : Resolved 

(Querist)
26 September 2010 We are Excisable manufacturing unit. I want to update my knowledge about Cenvat on Cap Inputs. Can we take 100% duty at the time of purchase cap goods? I came to know that from FY 10-11 we can avail 100% duty on cap purchases.
Pl reply.

26 September 2010 CENVAT on Capital goods can be taken 50% in current year and 50 % in next year

Shankar (Querist)
26 September 2010 Dear Ramesh,

Thanks for the prompt reply.
Is it sure that there is no 100% availlment of excise duty on cap purchases. pl confirm.

thanks

26 September 2010 Only exception in case of Addtional customs duty paid u/s.3(5) of customs tarrif act(Special CVD), full 100% cenvat available in the first year itself

no other case having 100% cenvat in first year

26 September 2010 Credit of duty paid on capital goods – Capital goods (machinery, plant, spare parts of machinery, tools, dies, etc.) as defined in rule 2(a), used for manufacture of final product and/or used for providing output taxable service will be available. Capital goods should be used in the factory. 50% credit is available in current year and balance in subsequent financial year or years [rule 4(2)(a) of Cenvat Credit Rules]. Assessee should not claim depreciation on duty portion on which he has availed Cenvat credit [rule 4(4) of Cenvat Credit Rules].

26 September 2010 Additional Customs Duty paid u/s 3(5) of Customs Tariff Act. This duty on imports is payable under clause 72 of Finance Bill, 2005 w.e.f. 1-3-2005. This credit will not be available to service providers, as provided in second proviso to rule 5 of Cenvat Credit Rules. Proviso to rule 4(2)(a) of Cenvat Credit Rules makes it clear that even if the goods on which this duty is paid are ‘capital goods’, full 100% credit will be available in first year itself [This duty is payable @ 4% on imports of ITA (Information technology Agreement) bound items and on specified inputs/raw materials, for manufacture of electronic/information technology items, which are exempt from customs duty. This duty is not levied on information technology software].


You need to be the querist or approved CAclub expert to take part in this query .
Click here to login now



Similar Resolved Queries


loading


Unanswered Queries



CCI Pro



Answer Query



Company
ARTICLESHIP 22 October 2026
Articleship intern

Srinath Manikanta

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
23 October 2026
Sr. Accountant

SANKARAN & KRISHNAN

New Delhi

B.Com

View Details
Company
02 November 2026
Audit Executive

SRJP & Co LLP

Kochi

CA Inter

View Details
Company
08 October 2026
SALES TELECALLER

HIRE NOVA

Lucknow

Graduate (Any)

View Details
Company
19 October 2026
Accountants/Articles (Freshers/Experienced)

ADY & CO.

New Delhi

Graduate (Any)

View Details
Company
12 October 2026
Chartered Accountant - Internal Audit

HKC | Chartered Accountants & Business Advisors

Ludhiana

CA

View Details
Company
Featured ARTICLESHIP 28 October 2026
CA- Inter and Articles

N N V Satish & Co.,

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
21 October 2026
CA INTER/ BCOM WITH EXPERIENCE

CA S KUMAR GUPTA & CO

Amritsar

CA Inter

View Details