whether profit earned on sale of shares alloted in ipo are taxable


This query is : Resolved 

14 January 2008 I need clarification on whether profits earned on sale of alloted shares in ipo are taxable, i.e short term capital gain tax attracts on profit earned.?

Please help with any case if any.

my email id is : vikram_ranka2000@yahoo.com

Regards,
Vikram Ranka

14 January 2008 Tax on short term capital gains in certain cases.

section 111A. (1) Where the total income of an assessee includes any income chargeable under the head “Capital gains”, arising from the transfer of a short-term capital asset, being an equity share in a company or a unit of an equity oriented fund and—

(a) the transaction of sale of such equity share or unit is entered into on or after the date on which Chapter VII of the Finance (No. 2) Act, 2004 comes into force; and

(b) such transaction is chargeable to securities transaction tax under that Chapter,

the tax payable by the assessee on the total income shall be the aggregate of—

(i) the amount of income-tax calculated on such short-term capital gains at the rate of ten per cent; and

(ii) the amount of income-tax payable on the balance amount of the total income as if such balance amount were the total income of the assessee:

Provided that in the case of an individual or a Hindu undivided family, being a resident, where the total income as reduced by such short-term capital gains is below the maximum amount which is not chargeable to income-tax, then, such short-term capital gains shall be reduced by the amount by which the total income as so reduced falls short of the maximum amount which is not chargeable to income-tax and the tax on the balance of such short-term capital gains shall be computed at the rate of ten per cent.

(2) Where the gross total income of an assessee includes any short term capital gains referred to in sub-section (1), the deduction under Chapter VI-A shall be allowed from the gross total income as reduced by such capital gains.

(3) Where the total income of an assessee includes any short term capital gains referred to in sub-section (1), the rebate under section 88 shall be allowed from the income-tax on the total income as reduced by such capital gains.

Explanation.—For the purposes of this section, the expression “equity oriented fund” shall have the meaning assigned to it in the Explanation to clause (38) of section 10.]

SO PLAEASE NOTE THAT CONDITION IS REGARDING SALE ONLY........THERE IS NO RESTRICTION ON PURCHASE WETHER PURCHASED THROUGH IPO ROUTE OR OTHERWISE......FOR CLAIMING THE LOWER TAX RATES ON STG


You need to be the querist or approved CAclub expert to take part in this query .
Click here to login now



Similar Resolved Queries


loading


Unanswered Queries



CCI Pro



Answer Query



Company
15 October 2026
Senior Accountant

Continental Belting Pvt Ltd

Mumbai

B.Com

View Details
Company
30 October 2026
Asst Manager Accounts

Goodwin Pumps India Pvt Ltd

Chengalpattu

CA Inter

View Details
Company
21 October 2026
CA INTER/ BCOM WITH EXPERIENCE

CA S KUMAR GUPTA & CO

Amritsar

CA Inter

View Details
Company
Featured 07 November 2026
Paid Assisstant

DPV & Associates

Chennai

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 07 November 2026
Article Assisstant

DPV & Associates

Chennai

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 22 October 2026
Articleship intern

Srinath Manikanta

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
12 October 2026
Finance

I-Genext Consulting Private Limited

New Delhi

CA

View Details
Company
19 October 2026
Accountants/Articles (Freshers/Experienced)

ADY & CO.

New Delhi

Graduate (Any)

View Details