Tds u/s 194ia and return


This query is : Resolved 

Avatar

Querist : Anonymous

Profile Image
Querist : Anonymous (Querist)
08 July 2014 A woman assessee having income from family pension and FD income has deducted TDS u/s 194IA while purchase of a flat.
This appears under PART F – Details of Tax Deducted at Source on Sale of Immovable Property u/s 194IA(For Buyer of Property)of 26 AS.
- My query is where to show this in the ITR Form or whether to show at all?
- Is ITR 1 the correct return form applicable in this case?

Thanks

Rupesh Jain (Expert)
08 July 2014 you can file ITR-1 for if your exempt income below Rs. 5000/-
otherwise ITR-2.

08 July 2014 no, itr 2 will be applicable.

Avatar

Querist : Anonymous

Profile Image
Querist : Anonymous (Querist)
08 July 2014 My query is:

In case of a buyer of property who has deducted TDS u/s 194 IA - which also appears in PART F of 26 AS - how to show this in the return of income to be filed by the assesse?

08 July 2014 in schedule where they are asking any tax deducted at source provide the details.

Avatar

Querist : Anonymous

Profile Image
Querist : Anonymous (Querist)
08 July 2014 That is applicable for the seller - who gets benefit for TDS. I am talking of the buyer - where exactly in the return form do I show?

08 July 2014 where u have deducted u have to show there only.

Avatar

Querist : Anonymous

Profile Image
Querist : Anonymous (Querist)
08 July 2014 Mr Sampat - Can you be specific and tell the exact sheet in ITR?

08 July 2014 since u are deductee they havent provided any schedule in itr 2 so u dont need to report if u have deducted.

Avatar

Querist : Anonymous

Profile Image
Querist : Anonymous (Querist)
08 July 2014 Why will ITR2 be applicable if it is pension, FD interest and one house property? ITR 1 should be good enough?

02 August 2025 You're asking an excellent technical question that trips up many first-time property buyers. Let’s clarify this **step-by-step**, especially focusing on:

* **Whether to report TDS deducted u/s 194IA (by the buyer)**
* **Which ITR form to use**
* **Whether and where to disclose it in the ITR**

---

## ✅ **Context Recap:**

* The **assessee is a buyer** of immovable property.
* She has **deducted TDS** under **Section 194-IA** (1% on consideration > ₹50 lakh).
* This TDS shows in **Part F of Form 26AS**, which is **for information only** — it **does not affect her tax liability**.
* Income includes **family pension, FD interest**, and possibly **one house property**.

---

## 📌 **1. Is the TDS deducted u/s 194IA to be reported in ITR?**

> **No, there is no requirement to report the TDS deducted by the buyer under Section 194IA in the ITR form** — unless you have a **tax audit** or need to explain large transactions separately (e.g., under AIS in future years).

* **Form 26AS (Part F)** is informational: it confirms that **you (the buyer)** have complied with **TDS deduction rules**.
* This TDS is **not your income** and **does not affect your tax computation**.
* It is **not reported in TDS schedules** of your ITR because those are for **TDS on your income**, not TDS deducted by you on someone else’s income.

---

## 📌 **2. Which ITR Form is applicable?**

Based on your facts:

| Income Type | Tax Treatment |
| -------------------------------------------------------------- | ------------------------------------------ |
| Family pension | **Taxable as “Income from Other Sources”** |
| FD Interest | Taxable as “Income from Other Sources” |
| No capital gains, business income, foreign income/assets, etc. | ✅ Eligible for **ITR-1** |
| One house property | Still eligible for **ITR-1** |

✅ **Use ITR-1** if:

* Total income is **below ₹50 lakh**
* No capital gains
* Exempt income (e.g., PPF interest) ** ₹5,000
* Capital gains
* More than one house property, etc.

---

## ✅ Summary:

| Question | Answer |
| ------------------------------------------- | ------------------------------------------------------------------------------- |
| Do I show TDS deducted u/s 194IA in my ITR? | ❌ **No**, not required. Not your income. Just appears in 26AS (Part F) |
| Do I need to fill any schedule for it? | ❌ No. There is **no schedule** in ITR-1 or ITR-2 for TDS deducted by buyer |
| Is ITR-1 applicable? | ✅ Yes, if only family pension, FD interest, and one house property |
| What if AIS shows property purchase? | Just make sure the funds are explained. No impact on current ITR unless queried |

---

Let me know if you want help cross-checking **Form 26AS, AIS, or ITR summary**.


You need to be the querist or approved CAclub expert to take part in this query .
Click here to login now



Similar Resolved Queries


loading


Unanswered Queries



CCI Pro



Answer Query



Company
14 October 2026
Asst. Manager/Dy Manager (Costing)

manufacturing

Pune

CMA

View Details
Company
Featured 29 October 2026
Accounts Executive

Synergy Keystone

Chennai

B.Com

View Details
Company
ARTICLESHIP 28 October 2026
Article assistants

Shyam S Gupta and Company

New Delhi

CA Inter

View Details
Company
28 October 2026
Assistant Director/ Associate Director-Finance & Accounting

Krea University

Chennai

CA

View Details
Company
02 November 2026
Audit Executive

SRJP & Co LLP

Kochi

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 20 October 2026
CA ARTICLE

AMKN & CO

Noida

CA Inter

View Details
Company
30 October 2026
Asst Manager Accounts

Goodwin Pumps India Pvt Ltd

Chengalpattu

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 22 October 2026
Articleship intern

Srinath Manikanta

Hyderabad

CA Inter

View Details