Tds on payment to bank


This query is : Resolved 

Avatar

Querist : Anonymous

Profile Image
Querist : Anonymous (Querist)
19 January 2016 Dear all,

We are taking facility of cash pop up from XXXX bank. for this i would required to pay Rs. 30000 one time and Rs. 15 per transaction. My question is can i cover this services of bank in 194J as technical service and Deduct TDS accordingly.??

19 January 2016 For Nationalised Bank TDS not Applicable.

Avatar

Querist : Anonymous

Profile Image
Querist : Anonymous (Querist)
19 January 2016 But where is written that nationalised bank is exempt or not applicable on such bank. please share legal base with me....

19 January 2016 Please go through the notification of PRESS INFORMATION BUREAU GOVERNMENT OF INDIA of dated 04-01-2013. It may be helpful to you in deciding about TDS.
.



Arun Biyani (Expert)
19 January 2016 No TDS If this payment is for some credit facility. Because then this payment is Interest.. Pls read section 2 (28) any payment made including service charges or any other fees is treated as interest. So TDS under section 194 (A) is applicable. However if you read section 194 (A), they specifically exempt any payment made to bank or banking companies. So the TDS is not applicable to any payment made to bank.

Avatar

Querist : Anonymous

Profile Image
Querist : Anonymous (Querist)
19 January 2016 Mr. Arun Biyani Sir,

I know that interest or fee payment to bank is out of tds which is in connection of any credit facility etc. But in my case there is no such credit facility or whatsoever is being given by bank. They are just preparing MIS for us and club all our cash deposit in different cities of india into one account. Also I link below a reply made by Mr. Ram avtar singh in which he specifically said that fee or charges in connection with loan or credit facility are out of TDS as per definition of interest under section 2(28A). Please help us to better understand on it..
https://www.caclubindia.com/experts/tds-on-payment-made-to-bank-558120.asp

Arun Biyani (Expert)
19 January 2016 Then you need to explore notification of PIB GOI of 04th jan.. it says cash management service charges are excluded from TDS deduction purview. Just see if your transaction falls under this category.

Avatar

Querist : Anonymous

Profile Image
Querist : Anonymous (Querist)
19 January 2016 Yes Arun Sir, Exactly my case fall under that notification.
Thank you

19 January 2016 Tds applicable to Nbfc,


You need to be the querist or approved CAclub expert to take part in this query .
Click here to login now



Similar Resolved Queries


loading


Unanswered Queries



CCI Pro



Answer Query



Company
23 October 2026
Sr. Accountant

SANKARAN & KRISHNAN

New Delhi

B.Com

View Details
Company
12 October 2026
Finance

I-Genext Consulting Private Limited

New Delhi

CA

View Details
Company
Featured 07 November 2026
Chartered Accountant

DPV & Associates

Chennai

CA

View Details
Company
ARTICLESHIP 23 October 2026
Articled Trainee

J Y & CO

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
21 October 2026
CA INTER/ BCOM WITH EXPERIENCE

CA S KUMAR GUPTA & CO

Amritsar

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 20 October 2026
CA ARTICLE

AMKN & CO

Noida

CA Inter

View Details
Company
Featured 29 October 2026
Accounts Executive

Synergy Keystone

Chennai

B.Com

View Details
Company
12 October 2026
AUDIT , ACCOUNTS AND TAXATION

KDSS

New Delhi

B.Com

View Details