Taxes on window display


This query is : Resolved 

Avatar

Querist : Anonymous

Profile Image
Querist : Anonymous (Querist)
10 April 2014 my firm has get into agreemnet for hiring the place for window display . is it attract the vat or service tax?
or any other applicable tax ?

10 April 2014 Please elaborate the nature of agreement a bit more so that it is easily understandable.

Avatar

Querist : Anonymous

Profile Image
Querist : Anonymous (Querist)
11 April 2014 it AGREEMENT MEntion the payment detail for window display advertising of one of agency for one month of rs 78000/- for specification size .


26 July 2025 Based on your clarification, here's how **taxation on window display** works:

---

### πŸ” Nature of Transaction:

Your firm has entered into an agreement to **hire space for window display advertising** β€” essentially, **renting advertising space for display purposes**.

---

### βœ… Applicable Tax: **Service Tax** (pre-GST era context, i.e., before 1 July 2017)

Since your example is from **April 2014**, it falls under **Service Tax regime**, not GST.

#### Under the Service Tax law (Finance Act, 1994):

* **Renting of space for advertising** (like hoardings, shop windows, panels, etc.) is **classified as a taxable service**.
* **Applicable service**: "Selling of space or time slots for advertisements" – Section 65(105)(zzzm) (prior to negative list).
* After the **Negative List regime (from July 2012)**, **sale of space for advertisements other than in print media** was taxable.

πŸ’‘ **Your window display qualifies as taxable**, since it is not in print media (like newspaper or magazine).

#### Therefore:

* **Service Tax is applicable** on β‚Ή78,000 (as per 2014 rates, i.e., @12.36%).
* **VAT is NOT applicable**, because there's **no sale of goods** involved, only renting of space (a service).

---

### πŸ“Œ Summary (as of FY 2014–15):

| Tax Type | Applicability | Remarks |
| --------------- | -------------- | ---------------------------------------------------------------- |
| **Service Tax** | βœ… Yes (12.36%) | Taxable under "sale of space for advertisement (non-print)" |
| **VAT** | ❌ No | No sale of goods involved |
| **TDS** | βœ… Possibly | TDS under sec 194C (contract) or 194I (rent), depending on terms |

---

### πŸ‘‰ Post-GST Note (for future reference):

After **1 July 2017**, under GST:

* Sale of space for advertisement (excluding print) attracts **18% GST**.
* Still taxable under **supply of service**.

---

Let me know if you want a **draft tax invoice format** or TDS treatment clarified too.


You need to be the querist or approved CAclub expert to take part in this query .
Click here to login now



Similar Resolved Queries


loading


Unanswered Queries



CCI Pro



Answer Query



Company
Featured ARTICLESHIP 28 October 2026
CA- Inter and Articles

N N V Satish & Co.,

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 23 October 2026
Articled Trainee

J Y & CO

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
14 October 2026
GST & TDS ASSISTANT

AGGARWAL SANJAY & ASSOCIATES

New Delhi

B.Com

View Details
Company
ARTICLESHIP 28 October 2026
Article assistants

Shyam S Gupta and Company

New Delhi

CA Inter

View Details
Company
30 October 2026
Asst Manager Accounts

Goodwin Pumps India Pvt Ltd

Chengalpattu

CA Inter

View Details
Company
Featured 29 October 2026
Accounts Executive

Synergy Keystone

Chennai

B.Com

View Details
Company
14 October 2026
Asst. Manager/Dy Manager (Costing)

manufacturing

Pune

CMA

View Details
Company
ARTICLESHIP 25 October 2026
Article Intern (CA Articleship)

Arpan Bohra & Co

Hyderabad

CA Inter

View Details