Nri


This query is : Resolved 

Avatar

Querist : Anonymous

Profile Image
Querist : Anonymous (Querist)
10 November 2013 My friend is a NRI in a Merchant Navy. He has been pulled up for receiving his money in India. He has stayed for more than 187 days outside India in the the ship as per his CDC. As far as I know there is no clause for money received in India. The Commissioner is asking for a case history in which a verdict has been given for money received in India.

10 November 2013 is he receiving salary in India or the employer remitting the salary to his NRE account?

Avatar

Querist : Anonymous

Profile Image
Querist : Anonymous (Querist)
10 November 2013 The Employer is remitting his salary into his NRE Account. He is onboard a foreign ship.

10 November 2013 i believe your friend erred in filing his/her Indian tax return. If his status is NRI and he is receiving money in NRE account, there is no need of mentioning that salary in the tax return even in exempt income. Nevertheless, the basic rules of the act provide for the same to be held non-taxable. So, be doubly sure about the number of days spent outside India during the year.

AOs often take impractical stands during the assessment. So it would be advisable that your friend submit all the required documents such as copy of Passport to bring all the facts on record. This would help if the AO doesn't agree to your position and where you appeal to CIT(A) against the AO's order.

Avatar

Querist : Anonymous

Profile Image
Querist : Anonymous (Querist)
10 November 2013 The case is lying with the CIT now. He himself is taking this impractical stand. All documents have been provided to him like Passport, CDC, Bank details. He has agreed with the NRI status. He is saying that since income has been received in India it is taxable. He is asking for previous cases where CIT or Court has given a verdict pertaining to such an issue so as to nullify the case.

10 November 2013 CIT is partially correct as section 5 covers cases in which income is received or deemed to be received in India , which is the fact of your case.

However section 5 is to be read with section 9 which provides for taxation of salary which has been rendered in India .

Anuj
femaquery@gmail.com


You need to be the querist or approved CAclub expert to take part in this query .
Click here to login now



Similar Resolved Queries


loading


Unanswered Queries



CCI Pro



Answer Query



Company
ARTICLESHIP 23 October 2026
CA Articleship / Article Assistant

M N Rao & Associates LLP

Vijayawada

CA Inter

View Details
Company
Featured 07 November 2026
Chartered Accountant

DPV & Associates

Chennai

CA

View Details
Company
ARTICLESHIP 29 October 2026
Article Assistant (CA Inter / CMA Inter) - Thrissur

Varma Raja & Associates

Thrissur

CA Inter

View Details
Company
31 October 2026
Accountants

sankaran and krishnan

New Delhi

B.Com

View Details
Company
12 October 2026
AUDIT , ACCOUNTS AND TAXATION

KDSS

New Delhi

B.Com

View Details
Company
13 October 2026
Accountant

Zerdi & Co. Chartered Accountants

Pune

B.Com

View Details
Company
15 October 2026
Senior Accountant

Continental Belting Pvt Ltd

Mumbai

B.Com

View Details
Company
ARTICLESHIP 25 October 2026
Article Intern (CA Articleship)

Arpan Bohra & Co

Hyderabad

CA Inter

View Details