form 107 and 108


This query is : Resolved 

Avatar

Querist : Anonymous

Profile Image
Querist : Anonymous (Querist)
25 November 2010 whene it can be filled???? and if not in time

Ajay Mishra (Expert)
25 November 2010 EXCESS LEAVE
An articled assistant who has already completed three years/three & half years of articled service and has taken leave in excess of the period allowed under Regulation 59 is required to serve for a period equivalent to the excess leave taken in order that his training may be completed. For this purpose, a supplementary deed of articles in Form No. 107 should be executed in triplicate with the same employer in continuation of the previous training on a non-judicial stamp paper or special adhesive stamp of the requisite value should be affixed on the form. The supplementary deed in duplicate along with Form 108 for the period already served should be sent so as to reach the office of the Institute within 60 days of the expiry of the normal term of articles.
In case there is a break in the continuity of training and/or there is a change in the employer and/or there is a delay in submission of the papers beyond 60 days, as referred to in the previous paragraph, an agreement in Form No.107 would not be valid. In such a case, a fresh agreement in Form 102 should be entered into and the particulars in Form 103 along with Form No.108 for the period already served, should be sent to the office of the Institute for registration within 30 days of the commencement of training.
A member may be granted an additional vacancy to engage an articled assistant whose normal term of training is over and he (the articled assistant) is found to have taken excess leave which is to be made up by an additional period of articles. It is the duty of the employer in such a case to ensure that the articled assistant completes the period of training under him including the period of excess leave. The benefit of an additional vacancy in such case is given only where it could not have been reasonably anticipated that the articled assistant would have to serve an extra period on account of the excess leave taken. Such additional vacancy may be given to the previous employer or to any other chartered accountant entitled to train articled assistant(s).


You need to be the querist or approved CAclub expert to take part in this query .
Click here to login now



Similar Resolved Queries


loading


Unanswered Queries



CCI Pro



Answer Query



Company
24 October 2026
CA Industrial Trainee

Fytomax Nutrition Private Limited

Aurangabad

CA Inter

View Details
Company
Featured ARTICLESHIP 28 October 2026
CA- Inter and Articles

N N V Satish & Co.,

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 17 October 2026
Articled Assistant

RRPM & Associates LLP

Chennai

CA Inter

View Details
Company
06 October 2026
Assistant Manager - Audit and Compliance

Ravi K Jain & Co

Noida

Others

View Details
Company
21 October 2026
CA INTER/ BCOM WITH EXPERIENCE

CA S KUMAR GUPTA & CO

Amritsar

CA Inter

View Details
Company
10 October 2026
Accounts Associate Level 1

Abic and Mani Chartered Accountants

Kottayam

B.Com

View Details
Company
08 October 2026
SALES TELECALLER

HIRE NOVA

Lucknow

Graduate (Any)

View Details
Company
12 October 2026
Chartered Accountant - Internal Audit

HKC | Chartered Accountants & Business Advisors

Ludhiana

CA

View Details