Cash gift to father


This query is : Resolved 

Avatar

Querist : Anonymous

Profile Image
Querist : Anonymous (Querist)
26 June 2015 Please reply:-
I am a private tuition teacher and my income from tuition is near about Rs. 5 Lakhs per year. know my question is
(1) Can i file my return in ITR - 4S Sugam,is my profession is allowable to submit my return in 4s or in other ITR form?
(2) As my income is Rs. 5 Lakhs per year, can I gift to my father Rs. 4 Lakh in cash?
(3) Is giving cash Rs. 4 Lakhs will be subject to tax or cash gift to father is allowable in income tax law.
(4) please reply ld.Experts under which section of income tax it is allowable or dis allowable.

26 June 2015 1) No. ITR4 needs to be filed.
2) Yes You can make gift of 4 Lacs. Better if you make through cheque and prepare a gift deed.
3) No Tax implication for both you and your father.
4) Refer Section 56(2)(vii)

Avatar

Querist : Anonymous

Profile Image
Querist : Anonymous (Querist)
26 June 2015 It mean that i can gift in cash. No further implication will be raised or any sorts of income tax act violation is not been conducted if i gift in cash.????

26 June 2015 No. There will be no violation.


You need to be the querist or approved CAclub expert to take part in this query .
Click here to login now



Similar Resolved Queries


loading


Unanswered Queries



CCI Pro



Answer Query



Company
ARTICLESHIP 08 October 2026
ARTICLE TRAINEE

S.B.G. & CO. CHARTERED ACCOUNTANTS

New Delhi

CA Inter

View Details
Company
13 October 2026
Accountant

Zerdi & Co. Chartered Accountants

Pune

B.Com

View Details
Company
21 October 2026
CA INTER/ BCOM WITH EXPERIENCE

CA S KUMAR GUPTA & CO

Amritsar

CA Inter

View Details
Company
23 October 2026
Sr. Accountant

SANKARAN & KRISHNAN

New Delhi

B.Com

View Details
Company
08 October 2026
Accounts and Tax Associate

POOJA R TELI & CO

Pune

CA Inter

View Details
Company
28 October 2026
Assistant Director/ Associate Director-Finance & Accounting

Krea University

Chennai

CA

View Details
Company
16 October 2026
CA article trainee

Zerdi & Co. Chartered Accountants

Pune

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 28 October 2026
Article assistants

Shyam S Gupta and Company

New Delhi

CA Inter

View Details