Articleship


This query is : Resolved 

Avatar

Querist : Anonymous

Profile Image
Querist : Anonymous (Querist)
03 November 2009 I am CA Final Student. Just now I cleared P.C.C.exams.I have completed my 30 months of my aticleship still there is one year to complete my total articleship.Recently now I heard that ICAI has removed restictions on articlship trasfer and now one transfer is allowed.Wether is there any such recent notification? If YES kindly give me details of the same.

18 November 2009 In accordance with the decision of the Council, the transfer/termination of articleship in terms of Regulation 56(1) of the Chartered Accountants Regulations, 1988 shall be permissible to an articled assistant on satisfying any one or more of the conditions as stated below: -

1) Medical grounds requiring discontinuance of articles for a minimum period of three months (on production of a Medical Certificate issued by a Government Hospital).

2) Transfer of a working parent to another city involving a distance of minimum 50 kms (on production of a certified copy of the transfer order and the proof of relocation to another City).

3) Misconduct involving moral turpitude.

4) Other justifiable circumstances / reasons: -

a) Grounds already permissible in the Chartered Accountants Regulations, 1988 (on submission of requisite proof of the act warranting transfer/termination of articleship): -

i) Industrial Training (Regulation 51)

ii) Secondment of articles (Regulation 54)

iii) Conversion from PCC to IPCC (for termination of articles only. Re-registration of articles to be allowed only after passing Group-I of IPCC)

iv) Death of Principal [Regulation 57(1)(c)]

v) Ceasing of practice by the Principal [Regulation 57(1)(a)]

vi) Removal of name of the Principal from the Register of Member due to any reason [Regulation 57(1)(b)]

b) Marriage basis (only if there is relocation to another city involving distance of 50 kms).

c) Irregular payment or non payment of stipend with reference to Regulation 67.

d) Articled assistant desires to serve balance period of training outside India.

e) Shifting by the Principal to another city involving distance more than 50 kms.





You need to be the querist or approved CAclub expert to take part in this query .
Click here to login now



Similar Resolved Queries


loading


Unanswered Queries



CCI Pro



Answer Query



Company
19 October 2026
Accountants/Articles (Freshers/Experienced)

ADY & CO.

New Delhi

Graduate (Any)

View Details
Company
12 October 2026
AUDIT , ACCOUNTS AND TAXATION

KDSS

New Delhi

B.Com

View Details
Company
ARTICLESHIP 07 November 2026
Article Assisstant

DPV & Associates

Chennai

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 25 October 2026
Article Intern (CA Articleship)

Arpan Bohra & Co

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 28 October 2026
Article assistants

Shyam S Gupta and Company

New Delhi

CA Inter

View Details
Company
Featured 29 October 2026
Accounts Executive

Synergy Keystone

Chennai

B.Com

View Details
Company
14 October 2026
Accountant

Rize.farm

Bengaluru

B.Com

View Details
Company
14 October 2026
GST & TDS ASSISTANT

AGGARWAL SANJAY & ASSOCIATES

New Delhi

B.Com

View Details