stipend Whether taxable or not


This query is : Resolved 

(Querist)
03 May 2008 Dear sir,
I have a quarry about taxability of stipend.
An indivisual Mr A is under training & getting Rs 30000/- Pm as stipend.
Now i want to ask that whether such sum is taxable in the hand of trainee.If taxable then under which head it will cover and whether trainer is liable to deduct the tax (TDS) on such sum. Plese email me the answer at "ankit740@gmail.com"
Thanking You
Ankit kansal

04 May 2008 In my opinioin, stipend is nothing but salary paid to person which is not a permanent employee. Treatment should be done like salary.

Amit Sharma (Expert)
05 May 2008 I agree with Yayati.

Sindhu (Expert)
05 May 2008 But you can always claim exemption u/s 10(16) of the income tax act. Though it is like salary the relationship is not that of Employer & employee. It is tat of Apprenticeship and is governed by that .... So you can claim exemption under that.TDS need not be deducted acc to the sec refered by me.

13 May 2008 hi Sindhu,

did you refered this section?

section 10
(16) scholerships granted to meet the cost of education

i don't think it is relevant here.

12 June 2023 "Sorry, I am not a featured member."

For featured members contact....

https://www.caclubindia.com/catalogue/featured.asp


You need to be the querist or approved CAclub expert to take part in this query .
Click here to login now



Similar Resolved Queries


loading


Unanswered Queries



CCI Pro



Answer Query



Company
12 October 2026
AUDIT , ACCOUNTS AND TAXATION

KDSS

New Delhi

B.Com

View Details
Company
07 October 2026
Senior Account Manager

Amplio Invest

Mumbai

M.Com

View Details
Company
30 October 2026
Asst Manager Accounts

Goodwin Pumps India Pvt Ltd

Chengalpattu

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 20 October 2026
CA ARTICLE

AMKN & CO

Noida

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 17 October 2026
Articled Assistant

RRPM & Associates LLP

Chennai

CA Inter

View Details
Company
05 October 2026
Senior Accountant

Vision IT Peripherals Pvt Ltd

Mumbai

B.Com

View Details
Company
13 October 2026
Accountant

Zerdi & Co. Chartered Accountants

Pune

B.Com

View Details
Company
10 October 2026
Accounts Associate Level 1

Abic and Mani Chartered Accountants

Kottayam

B.Com

View Details