sec 80 dd exemption


This query is : Open 

(Querist)
08 April 2016 whether 75000 exemption available irrespective of expense incurred during or not?

08 April 2016 Dear
Yes the deduction is available for full amount of 75000/-
But to claim deduction you need to incur some expenditure.
It may be any amount .
As section 80dd says this.

08 April 2016 Yes. Sec.80DD will allowed full amount even the actual expenses amount incurred less than the fixed limit

mayank (Querist)
08 April 2016 actually my ca is demanding expenditure receipt for allowing in form 16. as per my knowledge, only self declaration required. M I right?

mayank (Querist)
08 April 2016 dear ramesh, I dont have any receipt but having disability certificate more than 40%. can i get deduction?

08 April 2016 As per section expenses has to be incurred to claim the deduction, but irrespective of the expenses amount, the deduction is fully allowed. so your CA is correct only

mayank (Querist)
09 April 2016 which type of expense required to get deduction

09 April 2016 1.any expenditure for the medical treatment (including nursing), training and rehabilitation of a dependent, being a person with disability; or
2. paid or deposited any amount under a scheme framed in this behalf by the Life Insurance Corporation or any other insurer or the Administrator or the specified company

09 April 2016 The assessee, claiming a deduction under this section, shall furnish a copy of the certificate issued by the medical authority in the prescribed form (Form No 10-IA )and manner along with the return of income under section 139, in respect of the assessment year for which the deduction is claimed. No other forms/documents are needed.

mayank (Querist)
09 April 2016 dear ankur, right now client have only routine private doctor's checkup consultancy bill around 3000 and said medicine 2000. than also 75000 disc available?

09 April 2016 Dear sir, it is a flat deduction. Even if actual expense is less than the amount mentioned in they section , assessee is eligible for full deduction.

mayank (Querist)
09 April 2016 dear anil sir, is it mandatory to provide bill of expense? or self declaration of client is satiafacory without any bill? 40% disability certificate provided by client only.

09 April 2016 There is no need to preserve actual receipts or bills. Self declaration is enough to claim. If there is any premium paid with regard to this , receipts are needed. incurredCertificate should be obtained from Proper Medical Authority as defined. As it is a

09 April 2016 There is no need to preserve actual receipts or bills. Self declaration is enough to claim as it is a flat deduction . If there is any premium paid with regard to this , receipts are needed. Certificate should be obtained from Proper Medical Authority as defined.


You need to be the querist or approved CAclub expert to take part in this query .
Click here to login now



Similar Resolved Queries


loading


Unanswered Queries



CCI Pro



Answer Query



Company
19 October 2026
Accountants/Articles (Freshers/Experienced)

ADY & CO.

New Delhi

Graduate (Any)

View Details
Company
12 October 2026
AUDIT , ACCOUNTS AND TAXATION

KDSS

New Delhi

B.Com

View Details
Company
ARTICLESHIP 07 November 2026
Article Assisstant

DPV & Associates

Chennai

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 25 October 2026
Article Intern (CA Articleship)

Arpan Bohra & Co

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 28 October 2026
Article assistants

Shyam S Gupta and Company

New Delhi

CA Inter

View Details
Company
Featured 29 October 2026
Accounts Executive

Synergy Keystone

Chennai

B.Com

View Details
Company
14 October 2026
Accountant

Rize.farm

Bengaluru

B.Com

View Details
Company
14 October 2026
GST & TDS ASSISTANT

AGGARWAL SANJAY & ASSOCIATES

New Delhi

B.Com

View Details