Restriction of surrender of Foreign Currency


This query is : Resolved 

(Querist)
15 December 2008 Please clarify the following:

We have paid an advance of US$ 6000/- to our employee for official foreign travel.

He has come back from the travel and he want to return the surplus amount (about US$ 1000) in Indian Rupees instead of US$. (He says, he has spent the US$ in abroad for his personal expenses)

Can we accept the amount in INR or is there some restriction under Income Tax or FEMA etc.,??

Ravikumar.G (Expert)
16 December 2008 Foreign Exchange Management Act, 1999 –
Foreign Travel – Mode of payment in Rupees

Attention of Authorised Dealers Category I & II and Full Fledged Money Changers (FFMCs) is invited to paragraph A.10 of the Annexure to A. P. (DIR Series) Circular No.19 dated October 30, 2000, in terms of which Authorised Dealers may accept payment in cash up to Rs. 50,000 (Rupees Fifty Thousand only) against sale of foreign exchange for travel abroad (for private visit or for any other purpose). Wherever the sale of foreign exchange exceeds the amount equivalent to Rs.50,000, the payment must be received only by a -

crossed cheque drawn on the applicant’s bank account

or

crossed cheque drawn on the bank account of the firm/company sponsoring the visit of the applicant

or

Banker’s cheque / Pay Order / Demand Draft.
With a view to provide flexibility in the mode of payment against sale of foreign exchange, in addition to the payment by Rupees / through crossed cheque / Banker's cheque / Pay order / Demand draft, Authorised Dealers Category I & II and FFMCs may also accept the payments made by the traveller through debit cards / credit cards / prepaid cards for travel abroad (for private visit or for any other purpose) provided -

(i) KYC / AML guidelines are complied with,

(ii) sale of foreign currency / issue of foreign currency travellers' cheques is within the limits (credit / prepaid cards) prescribed by the bank,

(iii) the purchaser of foreign currency / foreign currency travellers' cheque and the credit / debit / prepaid card holder is one and the same person.

Authorised Dealers Category I & II and Full Fledged Money Changers may bring the contents of the circular to the notice of their constituents and customers concerned.

The directions contained in this circular have been issued under Section 10(4) and Section 11(1) of the Foreign Exchange Management Act, 1999 (42 of 1999) and is without prejudice to permissions / approvals, if any, required under any other law.

Venkat (Querist)
16 December 2008 Dear Mr.Ravi Kumar,

We are a MNC, sent our employer for official travel and not AD.

Can you please clarify?

Thanks

Ravikumar.G (Expert)
16 December 2008 If you are maintaining separate Foreign currency a/c ask him to change Indian rupee to USD. Otherwise you can account in rupees itself.


You need to be the querist or approved CAclub expert to take part in this query .
Click here to login now



Similar Resolved Queries


loading


Unanswered Queries



CCI Pro



Answer Query



Company
12 October 2026
Chartered Accountant - Internal Audit

HKC | Chartered Accountants & Business Advisors

Ludhiana

CA

View Details
Company
Featured 07 November 2026
Chartered Accountant

DPV & Associates

Chennai

CA

View Details
Company
12 October 2026
AUDIT , ACCOUNTS AND TAXATION

KDSS

New Delhi

B.Com

View Details
Company
Featured 07 November 2026
Paid Assisstant

DPV & Associates

Chennai

CA Inter

View Details
Company
Featured 29 October 2026
Accounts Executive

Synergy Keystone

Chennai

B.Com

View Details
Company
19 October 2026
Accountant

Jari Saree Center

New Delhi

Others

View Details
Company
21 October 2026
CA INTER/ BCOM WITH EXPERIENCE

CA S KUMAR GUPTA & CO

Amritsar

CA Inter

View Details
Company
14 October 2026
GST & TDS ASSISTANT

AGGARWAL SANJAY & ASSOCIATES

New Delhi

B.Com

View Details