Ex depot price


This query is : Resolved 

Avatar

Querist : Anonymous

Profile Image
Querist : Anonymous (Querist)
22 July 2011 Sir,

what is the meaning of ex-depot price for the purpose of excise in case goods are sold from factory to warehouse, depot or some other place on consignment basis.....???

25 July 2011 When goods are sold through depot, there is no 'sale' at the time of removal from factory. In such cases, price prevailing at depot (but at the time of removal from factory) shall be the basis of Assessable Value. The value should be 'normal transaction value' of such goods sold from the depot at the time of removal or at the nearest time of removal from factory. [rule 7]
For example, if an assessee transfers a consignment of paper to his depot from Delhi to Agra on 5.7.2000, and that variety and quality of paper is normally being sold at the Agra depot on 5.7.2000 at transaction value of Rs. 15,000 per tonne to unrelated buyers, where price is the sole consideration for sale, the consignment cleared from the factory at Delhi on 5.7.2000 shall be assessed to duty on the basis of Rs. 15,000 per tonne as the assessable value. If assuming that on 5.7.2000 there were no sales of that variety from Agra depot but the sales were effected on 1.7.2000, then the normal transaction value on 1.7.2000 from the Agra depot to unrelated buyers, where price is the sole consideration shall be the basis of assessment. [Illustration given in the departmental circular dated 30-6-2000].

In short, price ruling at the depot, but at the time of removal from the factory will be relevant. It does not matter if subsequently the goods are actually sold from depot at higher or lower price.
At times, there are wide fluctuations in prices and depot prices may change frequently. This eventuality is indeed not envisaged in 'stock transfer' as 'stock transfer' or 'branch transfer' is envisaged only of standard products with fixed ex-depot prices. However, fluctuations in prices at depot is a practical reality. In such cases, assessee may resort to assessment on provisional basis.

for more information read the case:-

https://www.ebc-india.com/practicallawyer/index2.php?option=com_content&itemid=1&do_pdf=1&id=7310

Avatar

Querist : Anonymous

Profile Image
Querist : Anonymous (Querist)
09 August 2011 thanks for ur reply....!!


You need to be the querist or approved CAclub expert to take part in this query .
Click here to login now



Similar Resolved Queries


loading


Unanswered Queries



CCI Pro



Answer Query



Company
14 October 2026
Asst. Manager/Dy Manager (Costing)

manufacturing

Pune

CMA

View Details
Company
Featured 29 October 2026
Accounts Executive

Synergy Keystone

Chennai

B.Com

View Details
Company
ARTICLESHIP 28 October 2026
Article assistants

Shyam S Gupta and Company

New Delhi

CA Inter

View Details
Company
28 October 2026
Assistant Director/ Associate Director-Finance & Accounting

Krea University

Chennai

CA

View Details
Company
02 November 2026
Audit Executive

SRJP & Co LLP

Kochi

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 20 October 2026
CA ARTICLE

AMKN & CO

Noida

CA Inter

View Details
Company
30 October 2026
Asst Manager Accounts

Goodwin Pumps India Pvt Ltd

Chengalpattu

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 22 October 2026
Articleship intern

Srinath Manikanta

Hyderabad

CA Inter

View Details