Effective date of Service tax of Royalty


This query is : Resolved 

(Querist)
30 August 2010 Can you please tell me Effective date of service tax on royalty???
Its Urgent!!

Thanks & Regards,
Pooja.

30 August 2010 Royalty comes under the "intellectual property services" and hence Service Tax is applicable with effect from 10.09.2004


Pooja Shah (Querist)
03 September 2010 Dear Sir,

I appreciated your reply. But as far I am concerned Effective date of service tax on royalty is 01.04.10 or 01.06.10. I am bit confused about it. Can you please revert me for same.

Regards,
Pooja.

04 September 2010 If you are seeking about services referred in section 65(105)(zzzzt), then effective date is July 1, 2010.

Pooja Shah (Querist)
04 September 2010 Dear Sir,

Thanks a tonn...

Actually I was asking for payment made for Intellectual Property Rights to foreign parties. As foreign parties are not liable to pay service tax hence Indian assessee who is receiver of services is liable to pay Service Tax so was searching for effective date.

Regards,
Pooja.

Pooja Shah (Querist)
05 September 2010 Sir,

As you said that sevice tax is payable by parties who receives the same. Hence our assessee is required to pay from 01.07.10

now my question is which As this payment is for Expenses on which we do not receive any service tax but pay for usage of services provided by foreign party so can I claim any set off against it?? As it is Service Tax on Expenses...

pls reply...

Thanks,
Pooja.

06 September 2010 The Service Tax is an Indirect Tax and hence, ultimately the burden is on the user/customer. In the scheme of the Service Tax, there are certain servies like for e.g. the GTA service in which certain categories like factory, company, society etc. etc. are required to obtain the ST regn no. and comply the ST formalities. In such a situation the ST paid as an Enjoyre of service is deemed as Input Service and whatever ST paid , the assesee can take the Service Tax Credit thereof. Intellacutal Property service is also such service. As u cannot charge ST on the Foreign party, u have yourself assess the ST on the Royalty and obtain the ST under the category of Intellectual Property Rights an pay the ST and take credit thereof .

Further, for the payment of Royalty on the Technical services availed/collaboratuion had with the foreign party, R & D Cess @ 5% is also applicable.This R & D Cess is to be reduced and the balance ST is to be deposited. The Cenvat credit of 5 % R % D Cess is not eligible.




You need to be the querist or approved CAclub expert to take part in this query .
Click here to login now



Similar Resolved Queries


loading


Unanswered Queries



CCI Pro



Answer Query



Company
23 October 2026
Sr. Accountant

SANKARAN & KRISHNAN

New Delhi

B.Com

View Details
Company
12 October 2026
Finance

I-Genext Consulting Private Limited

New Delhi

CA

View Details
Company
Featured 07 November 2026
Chartered Accountant

DPV & Associates

Chennai

CA

View Details
Company
ARTICLESHIP 23 October 2026
Articled Trainee

J Y & CO

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
21 October 2026
CA INTER/ BCOM WITH EXPERIENCE

CA S KUMAR GUPTA & CO

Amritsar

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 20 October 2026
CA ARTICLE

AMKN & CO

Noida

CA Inter

View Details
Company
Featured 29 October 2026
Accounts Executive

Synergy Keystone

Chennai

B.Com

View Details
Company
12 October 2026
AUDIT , ACCOUNTS AND TAXATION

KDSS

New Delhi

B.Com

View Details