Articleship training


This query is : Open 

(Querist)
30 September 2012 sir/madam,
is it possible to take transfer from articleship training within first year if my b.com III year college attendance is >75%..?

i am gettting trained in the same city in which my college exists.. and i am in b com 3rd year whose exam is due in march 2013.
plz rply..

Ajay Mishra (Expert)
01 October 2012 Hi


Yes, it is possible to take articleship transfer without any restriction with in one year of article ship under Regulation 51 of CA Regulation 1988.

Ajay Mishra (Expert)
01 October 2012 Hi

RE-REGISTRATION OF ARTICLES ………..REGULATION 46 (6), 57 & 58)

On termination of articles prior to completion of 3 years, a student is required to re-register himself with another Principal for the remaining period of the practical training.
Requirements:
1. In the event of re-registration, the student is required to submit the re-registration papers i.e. Form 103 so as to reach to the Institute's office within 30 days from the date of commencement of articled training.
2. A service certificate in Form No. 109 alongwith training report as specified in the Training Guide.
3. The deed of articles is required to be executed in Form No. 102 on a non-judicial stamp paper of the value applicable in the City / State where the employer is practising. The original deed has to be retained by the Principal and a copy with the student.
4. Where the Student / Principal is not able to submit the papers within 30 days and requires that the delay in submission of the papers may be condoned by the Council, they are required to submit the following document alongwith levy fees as fixed by the Council:

i. Original Deed of articles duly executed on a non-judicial stamp paper.
ii. Work diary from the period of date of commencement to the date of submission of papers.
iii. Attendance Record for the aforesaid period.
iv. Stipend details in the form of Bank Pass-Book or Bank Statement.
No registration fee is payable on re-registration except the payment of 2 nd installment of tuition fee if becomes due and payable.
In case the articled clerk has availed of any leave in excess of his entitlement, he should serve such excess leave period after completion of three years of articleship either under the same Principal as supplementary articles or under another Principal.

Ankit Gupta (Querist)
01 October 2012 sir..if doing regular course of b.com in the same city in which i m getting trained..
then could i be allowed by the institute to take transfer to another city??
help me sir??


You need to be the querist or approved CAclub expert to take part in this query .
Click here to login now



Similar Resolved Queries


loading


Unanswered Queries



CCI Pro



Answer Query



Company
08 October 2026
Account Executive

Elite Taxation

New Delhi

CA Foundation

View Details
Company
14 October 2026
GST & TDS ASSISTANT

AGGARWAL SANJAY & ASSOCIATES

New Delhi

B.Com

View Details
Company
ARTICLESHIP 23 October 2026
Articled Trainee

J Y & CO

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
19 October 2026
Accountants/Articles (Freshers/Experienced)

ADY & CO.

New Delhi

Graduate (Any)

View Details
Company
ARTICLESHIP 22 October 2026
Articleship intern

Srinath Manikanta

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 23 October 2026
CA Articleship / Article Assistant

M N Rao & Associates LLP

Vijayawada

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 08 October 2026
ARTICLE TRAINEE

S.B.G. & CO. CHARTERED ACCOUNTANTS

New Delhi

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 07 October 2026
Article Assistant

Malhotra Rajesh & Associates

New Delhi

B.Com

View Details