Articles


This query is : Open 

Avatar

Querist : Anonymous

Profile Image
Querist : Anonymous (Querist)
24 March 2012 How many articles can a CA keep during the 1st 3 years of Practice...

I have recently heard that you cannot keep any article in the initial period of 3 years.

Is it true?
Has there been any such amendment?

If no, then tell me the limit.

Regards

Ajay Mishra (Expert)
24 March 2012 Hi


As per Regulation 43(1) a member who is practising in individual name or in trade name as sole proprietor or in partnership is entitled to train the following number of articled assistants:

1.If he has been in continuous practice for a period of not less than three years (one articled assistant).

2.If he has been in continuous practice for a period of not less than five years (two articled assistant).

3.If he has been in continuous practice for a period of not less than seven years (three articled assistant)

Regards

Avatar

Querist : Anonymous

Profile Image
Querist : Anonymous (Querist)
24 March 2012 So if someone is less then 3 years then he cannot keep a single article???

When has this change came???

Avatar

Querist : Anonymous

Profile Image
Querist : Anonymous (Querist)
24 March 2012 Or is this change yet to be in force??

Ajay Mishra (Expert)
24 March 2012 No,

He can not entertain article if he/she has less than three years.

Ajay Mishra (Expert)
24 March 2012 Hi


Effective from 17.08.2007.


For more details go to the following link:


https://220.227.161.86/14461m_impart.pdf

Avatar

Querist : Anonymous

Profile Image
Querist : Anonymous (Querist)
26 March 2012 Please see the notification again sir.

It is upto 3 years and not after 3 years.


You need to be the querist or approved CAclub expert to take part in this query .
Click here to login now



Similar Resolved Queries


loading


Unanswered Queries



CCI Pro



Answer Query



Company
19 October 2026
Accountant

Jari Saree Center

New Delhi

Others

View Details
Company
12 October 2026
Chartered Accountant - Internal Audit

HKC | Chartered Accountants & Business Advisors

Ludhiana

CA

View Details
Company
ARTICLESHIP 20 October 2026
CA ARTICLE

AMKN & CO

Noida

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 08 October 2026
ARTICLE TRAINEE

S.B.G. & CO. CHARTERED ACCOUNTANTS

New Delhi

CA Inter

View Details
Company
Featured 27 October 2026
semi-qualified CA

Saini Pati Shah & Co LLP, Chartered Accountants

Mumbai

CA Final

View Details
Company
16 October 2026
CA article trainee

Zerdi & Co. Chartered Accountants

Pune

CA Inter

View Details
Company
Featured ARTICLESHIP 28 October 2026
CA- Inter and Articles

N N V Satish & Co.,

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
10 October 2026
Accounts Associate Level 1

Abic and Mani Chartered Accountants

Kottayam

B.Com

View Details