Applicability of tds on printing charges


This query is : Resolved 

Quick Summary
Discussion explains TDS on printing charges depends on nature of contract. If customer supplies material, section 194C applies. If vendor uses own material, it is treated as sale and no TDS applies. Threshold limits and rates are also clarified.

25 January 2012 Hi,

I just wanted to know whether TDS is applicable on bulk Printing orders?Vendor has charged 5% VAT on the Gross amount of Rs.6,00,000/-.

Please confirm us with the necessary rules / sections.

Thanks.
Gireesh Hegde

25 January 2012 If materials supplied by customer then Section 194C will apply, being a service contract. But if material arranged by vendor from elsewhere then TDS not required to be deducted as it will be a contract of sale.

Rate:
Individual/HUF @1%
Others @2%.
No PAN @20%

Threshold Limit:
Single Bill: Rs 30000/-
Annual Payment: Rs 75000/- p.a.

25 January 2012 Clarification regarding 'work' under section 194C (w.e.f. 01.10.2009):


There is ongoing litigation as to whether TDS is deductible under section 194C on outsourcing contracts and whether outsourcing constitutes work or not. To bring clarity on this issue, it is proposed to provide that 'work' shall not include manufacturing or supplying a product according to the requirement or specification of a customer by using raw material purchased from a person other than such customer as such a contract is a contract for 'sale'.
This will however not apply to a contract which does not entail manufacture or supply of an article or thing (e.g. a construction contract). It is also proposed to include manufacturing or supplying a product according to the requirement or specification of a customer by using material purchased from such customer, within the definition of 'work'.
It is further proposed to provide that in such a case TDS shall be deducted on the invoice value excluding the value of material purchased from such customer if such value is mentioned separately in the invoice. Where the material component has not been separately mentioned in the invoice, TDS shall be deducted on the whole of the invoice value.


You need to be the querist or approved CAclub expert to take part in this query .
Click here to login now



Similar Resolved Queries


loading


Unanswered Queries



CCI Pro



Answer Query



Company
21 October 2026
CA INTER/ BCOM WITH EXPERIENCE

CA S KUMAR GUPTA & CO

Amritsar

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 23 October 2026
CA Articleship / Article Assistant

M N Rao & Associates LLP

Vijayawada

CA Inter

View Details
Company
30 October 2026
Asst Manager Accounts

Goodwin Pumps India Pvt Ltd

Chengalpattu

CA Inter

View Details
Company
08 October 2026
Account Executive

Elite Taxation

New Delhi

CA Foundation

View Details
Company
14 October 2026
GST & TDS ASSISTANT

AGGARWAL SANJAY & ASSOCIATES

New Delhi

B.Com

View Details
Company
08 October 2026
SALES TELECALLER

HIRE NOVA

Lucknow

Graduate (Any)

View Details
Company
ARTICLESHIP 25 October 2026
Article Intern (CA Articleship)

Arpan Bohra & Co

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
15 October 2026
Senior Accountant

Continental Belting Pvt Ltd

Mumbai

B.Com

View Details