Tax on inherited shares


This query is : Resolved 

Quick Summary
When you inherit shares as a nominee, there's no immediate capital gains tax. The tax liability only arises when you sell the shares. For tax purposes, the cost of acquisition will be what your father originally paid for the shares, and your holding period will include his. This is crucial for determining whether any gains are short-term or long-term, affecting the tax rate applied.

(Querist)
27 March 2025 I have received shares of my father after his demise as I was nominee in his demat account what will be the capital gain treatment of these shares

27 March 2025 No tax liability till you sell the shares.

Pooja (Querist)
27 March 2025 What will be the date and cost of acquisition when the shares are sold?

27 March 2025 As per COA as of his father and the date purchased b him, unless prior to 31 Jan 2018. In later case FMV as of 31 Jan 2018.

Pooja (Querist)
27 March 2025 If father had purchased shared on 1st January 2023 at a cost of 100 rs and then on death of father on 24 th April 2024 shared are passed on to nominee his son what will be the cost of purchase and date of purchase for son if he sells shared on 25 Sept 2024

27 March 2025 1st January 2023 at a cost of 100 Rs

28 March 2025 Since you have received shares as a nominee after your father's demise, this will be treated as an inheritance. According to the Income-tax Act, there is no capital gain tax liability at the time of inheritance. However, capital gains tax will arise only when you subsequently sell these inherited shares.

Capital Gain Treatment When You Sell:
Cost of Acquisition: The cost to you will be the cost at which your father originally acquired the shares (Section 49(1) of the Income-tax Act).

Period of Holding: Your holding period will include your father's holding period as well (Section 2(42A)). This is important to decide whether the gain is short-term or long-term.

If the total holding (your father's period + your holding) is more than 12 months for listed shares, it will be treated as long-term capital gains (LTCG).

If less, it will be short-term capital gains (STCG).

Tax Rate:

LTCG on listed shares exceeding ₹1 lakh is taxable at 10% without indexation.

STCG is taxed at 15%.


You need to be the querist or approved CAclub expert to take part in this query .
Click here to login now



Similar Resolved Queries


loading


Unanswered Queries



CCI Pro



Answer Query



Company
ARTICLESHIP 25 October 2026
Article Intern (CA Articleship)

Arpan Bohra & Co

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
30 October 2026
Asst Manager Accounts

Goodwin Pumps India Pvt Ltd

Chengalpattu

CA Inter

View Details
Company
12 October 2026
AUDIT , ACCOUNTS AND TAXATION

KDSS

New Delhi

B.Com

View Details
Company
ARTICLESHIP 23 October 2026
Articled Trainee

J Y & CO

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
31 October 2026
Accountants

sankaran and krishnan

New Delhi

B.Com

View Details
Company
14 October 2026
GST & TDS ASSISTANT

AGGARWAL SANJAY & ASSOCIATES

New Delhi

B.Com

View Details
Company
02 November 2026
Audit Executive

SRJP & Co LLP

Kochi

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 22 October 2026
Articleship intern

Srinath Manikanta

Hyderabad

CA Inter

View Details