Service tax on free services


This query is : Resolved 

12 April 2010 Is service tax chargeable on free training to teachers of a school ( for how to use educational material) while selling Educational material ( books and CDs) to a school for students by a company ??

CA.Pujah (Expert)
13 April 2010 Free service is not chargeable to service tax as no amount is received against the service. It must be ensured that if the invoice is raised, it should be specified that the same is FOC

SARATHY RP (Expert)
13 April 2010 Dear Mr Manoj,

For a service to be taxed under the service tax, there are many criterias. The basic ones are:

The service has to be a taxable service as defined under the section 65 (105) and only on receipt of valid consideration the service tax ought to be discharged.

Under the free service the consideration is absent. Hence it is not taxable.

Thanks.
Sarathy

13 April 2010 no service tax payable onfree services


You need to be the querist or approved CAclub expert to take part in this query .
Click here to login now



Similar Resolved Queries


loading


Unanswered Queries



CCI Pro



Answer Query



Company
19 October 2026
Accountant

Jari Saree Center

New Delhi

Others

View Details
Company
Featured 27 October 2026
semi-qualified CA

Saini Pati Shah & Co LLP, Chartered Accountants

Mumbai

CA Final

View Details
Company
12 October 2026
Chartered Accountant - Internal Audit

HKC | Chartered Accountants & Business Advisors

Ludhiana

CA

View Details
Company
12 October 2026
Finance

I-Genext Consulting Private Limited

New Delhi

CA

View Details
Company
ARTICLESHIP 25 October 2026
Article Intern (CA Articleship)

Arpan Bohra & Co

Hyderabad

CA Inter

View Details
Company
ARTICLESHIP 08 October 2026
ARTICLE TRAINEE

S.B.G. & CO. CHARTERED ACCOUNTANTS

New Delhi

CA Inter

View Details
Company
08 October 2026
Accounts and Tax Associate

POOJA R TELI & CO

Pune

CA Inter

View Details
Company
08 October 2026
Account Executive

Elite Taxation

New Delhi

CA Foundation

View Details